24. jan 2015.

Šta bi Srbi bez Srbije?!

Vučić je prvi kad je reč o ličnostima, potukao je čak i najvećeg junaka Novaka Đokovića

Vučić je prvi kad je reč o ličnostima, potukao je čak i najvećeg junaka Novaka Đokovića

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ubedljivo je u dnevnim štampanim medijima protekle godine potukao sve političke i javne ličnosti u Srbiji, pa čak i najpoznatijeg srpskog junaka Novaka Đokovića, pokazala je analiza medijskog sadržaja koju je uradila „Ninamedija“.

Na tabeli od 10 najzanimljivijih reči u naslovima koji su lane objavljivani, Vučiću je pripalo peto mesto, posle Srbije, Beograda, miliona i evra, a srpski premijer je osvanuo u čak 3.676 naslova, dakle 10 puta svakog dana.

Sa osvojenih 3.179 „pobeda“ u naslovima, prvom reketu sveta Novaku Đokoviću je pripalo tek šesto mesto na ovoj srpskoj listi, odmah iza premijera.

„Od ostalih političara u Srbiji, posle Vučića, najčešće je pominjan Ivica Dačić, koji je u ovoj trci pobedio Tomislava Nikolića (bez pojma ‚predsednik‘)“, navodi „Ninamedija“, dodajući da slede Putin, Tadić, te Pajtić i Đilas, dok je Obama skoro pet puta manje pomenut od predsednika Rusije.

Od stranaka, najviše naslova pripalo je SNS-u, nešto manje demokratama, koji su se ipak dvaput više pojavljivali nego socijalisti.

„Najčešća reč koju su u osnovnom obliku mediji koristili u naslovima tekstova je ‚Srbija‘, sa više od 15.000 pojavljivanja. Sledeća reč ‚Beograd‘ beleži tri puta manje, ali govori i o tome da je Beograd prisutan u medijima daleko ispred ostalih gradova zbog svoje administrativno-političke i kulturne uloge u Srbiji”, saopštila je „Ninamedija“, uz napomenu da je sledeća zanimljiva reč „milion“ i prednjači u ekonomskim pojmovima, a odmah sledi „evro“.

Kao najčešći sportski pojam izdvaja se naravno Novak Đoković, a slede Zvezda, Partizan, te fudbal sa više od 1.000 pominjanja.

Analiza je još pokazala i da se Evropa (sa pojmom EU) češće pominje nego Rusija, a od ostalih geopolitičkih pojmova, Kosovo je imalo nešto više pominjanja od Hrvatske, Albanija čak dvostruko manje, a reč „ambasada“ se više pominje od Amerike (bez pojma SAD).

Ljubav među 15 pojmova

Među ostalim zanimljivim pojmovima koji su izdvojeni, pojam „deca“ bio je prvi prema broju pojavljivanja u naslovima, a sledi „pomoć“, dobrim delom u vezi sa poplavama u Srbiji i regionu. “Veće prisustvo pojma dobro nas raduje, ali je i dalje u našim naslovima vrlo česta upotreba pojmova „policija“, „ubistvo“, „hapšenje“, „smrt“, „poginuo“. Ipak, reč „ljubav“ se našla među 15 najčešće upotrebljavanih ostalih pojmova i nadamo se da će se u 2015. naći makar u top 10”, optimistični su u „Ninamediji“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend