15. sep 2015.

Starleta u SANU

Svetislav Basara foto Sasa ZivicNakon serijala o seljačkoj politici sledi serijal o srpskim zanatima. Počećemo sa ibrećenjem, jednim od najstarijih i najrasprostranjenijih. Najkraća definicija ibrećenja bila bi – isfolirana moralna panika. Šta znači – „isfolirana“? To znači da se ibret-efendije i ibret-hanume žestoko – u javnosti, naravno – zgražavaju i uznemiravaju zbog stvari koje ih uopšte ne uznemiravaju, kojih se nimalo ne groze i kojima su, po pravilu, i sami skloni

Vidim sabajle jutros da se moja omiljena žutara, Blic, zdravo uzibretila nad činjenicom da je na radno mesto „poslovna sekretarica SANU“ primljena jedna „frizerka i rulet dana“ takoreći starleta. Da se, recimo, uzibretila „Politika“, to još đene đene, moglo bi se to protumačiti kao Smajlovićkina odbrana tradicije i porodičnih vrednosti, ali da se ibreti Blic, novinčina koja najmanje trećinu sadržaja posvećuje starletama i vestima iz starletskog života, to je, da kažemo, malo tu mač. A nije ni kolegijalno.

Da je pravde, kao što nije, Blic bi na vest o zapošljavanju rulet dame morao da – po sopstvenoj definiciji – reaguje drugačije. Evo, recimo, da sam ja Blicov glodur, ne bih propustio da vest formulišem ovako: „Starleta N. N. koja je u Blicu u više navrata pokazala guzu, osvetlala obraz, primljena u SANU.“ Ali znamo da se uređivačka politika Blica svodi na filozofiju – i jare i pare, što će reći da Blic radi na dva koloseka. Na prvom, u cilju namicanja tiraža, udarnički snižava sve kriterijume – u čemu nije usamljen – a na drugom glumata glas moralne savesti društva. U čemu, takođe, nije usamljen.

S druge strane, držim da u frizerkinom uzletu u akademske visine – bar školske spreme i takozvanog bekgraunda što se tiče – nema apsolutno ničeg zazornog. Čast izuzecima, a naročito gospodi iz naučnog odeljenja, ali u akademijinom redovnom članstvu ima određeni broj besmrtnika sa, da kažemo, vrlo skromnom stručnom spremom. Ima, štaviše, i takvih koji se u mladosti nisu ustručavali od pornografije. Dobro, de, nisu išli tako daleko da „pokazuju guzu“, takav je bio duh vremena, guze su pokazivane njima, a podozreva se, bogme, da su neki u akademiju i dospeli preko „guze“. To jest onog otvora blizu guze.

Okanimo se komendije. Svaka dami čast, ali i ja – kao i moja omiljena žutara – držim da frizerki i rulet dami nije mesto u SANU, čak i ovakvoj kakva je, čak i na radnom mestu „poslovne pratnje… pardon… sekretarice“. Ali stavimo prst na čelo, zapitajmo se, nije li vaktile upravo iz SANU lansirana sumračna ideologija koja je postepeno snizila sve kriterijume i dovela do toga da se izgubi razlika između politike i kriminala, nauke i vlaške magije, umetnosti i propagande i na kraju – ali ne najmanje važno – između obraza i guzice.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend