30. jul 2016.

Štrajk zbog otkaza novinarima u dnevnom listu Sport: Zbog Saše Mirkovića se zatvorili u redakciju

dnevni list sport„Ukoliko vidite na kioscima 21.033. broj Sporta (za subotu 30.jul 2016.), znajte da to nije novina, koju je proizvela legitimna redakcija Sporta,“ kaže se u otvorenom pismu javnosti zaposlenih u dnevnom sportskom listu Sport

Novinari u sportskom dnevnom sportskom listu Sport stupili su juče kasno popodne u štrajk nakon što je dvoje njihovih kolega dobilo otkaze. Zaposleni su se, u znak solidarnosti sa otpuštenim kolegama zatvorili su se u prostorije redakcije.

Rada Nikoić, jedna od voje novinara kojima su uručeni otkazi, rekla je agenciji Beta da je uprava angažovala „štrajkbrehere“ i da su prelomili nekoliko strana da bi list mogao danas  da izađe.

Zaposleni su javnosti uputili otvoreno pismo koje prenosimo u celosti:

 

„Ukoliko vidite na kioscima 21.033. broj Sporta (za subotu 30.jul 2016.), znajte da to nije novina, koju je proizvela legitimna redakcija Sporta.

Nažalost, ono što se naslućivalo mesecima, tačnije od 1. oktobra 2015. godine, kada je kompanija Novosti nezakonito prodala dnevni sportski list Sport, firmi Beoton iz Bora, danas se obistinilo: najstariji dnevni sportski list na Balkanu posle 71 godine časnog bitisanja sutra ne izlazi!

Želimo da obavestimo javnost da to ne znači da je čuveni sportski list ugašen! Naprotiv, mi zaposleni u Sportu smatramo da su činom, koji je prelio čašu prepunu žuči, dični gazda novine Saša Mirković i njegova malobrojna prevarantska klika, ustvari, potpisali sebu presudu.

Naša prva poruka je da: NE DAMO NAŠ SPORT!

Saša Mirković je pokrenuo završni čin đavolske rabote zvane gašenje najstarijeg sportskog lista u ovom delu Evrope i najstarijeg dnevnog lista u Srbiji, posle Politike. Juče, kasno popodne, dvoje naših kolega, Rada Nikolić i Željko Vujičić dobili su rešenja o prestanku radnog odnosa.

Zašto? Odgovor na časno, ljudsko i profesionalno pitanje zna samo taj čovek koji je, vođen nečasnim namerama, preuzeo Sport od kompanije Novosti 1. oktobra 2015.

Namere i ponašanje kakve se kose sa poštenim poimanjem života i struke, Mirković je pokazao gotovo od prvog dana. Pokušao je da prevari zaposlene takozvanim aneksom ugovora po kojem svaki zaposleni prihvata na primanja manja za 20 odsto. Srećom, na vreme smo prozreli prevaru i uspeli da se zaštitimo. Uzgred, u ugovoru o kupoprodaji Sporta, jasno stoji stavka da firma Beoton R d.o.o. preuzima zaposlene u Sportu pod POTPUNO ISTIM USLOVIMA KAKVE SU IMALI U KOMPANIJI NOVOSTI.

Nažalost, od primanja nismo videli mnogo, a i kad jesmo to je bilo zaslugom Inspekcije rada, koja nam je i dalja jedina nada da možemo da dobijemo zarađeno. U ovom trenutku, 29. jula 2016, duguje nam se plata za april i sve naredne. Nadoknadu za prevoz nismo dobili od januara. Mnogi među nama, a nema nas mnogo, ne mogu mesecima da overe zdravstvene knjižice za sebe i decu, jer Mirkovićeva firma ne uplaćuje osiguranje.

Kao kruna svega, usledila su rešenja, pod đavolski nečasnim obrazloženjem da zaposleni nisu izvršili obaveze iz aneksa ugovora. Reč je o papiru koji nam je podmetnut i na kojem piše da je svaki zaposleni dužan da, svakog dana, na portal Sporta, plasira po 20 vesti. Papir trpi sve, pa i elementarno nepoznavanje novinarskog zanata.

Ali, papiri koje je dobilo dvoje naših kolega, a koji čekaju sve nas, prevršili su meru. Putem glasnogovornika, izvesnog Kovanovića, Mirković pokušava da ubedi javnost da je redakcija kriva za neizlazak štampanog izdanja Sporta.

Reč je o bestidnoj laži. Istina je na drugom mestu. Mirković je kupio Sport da bi ga ugasio. Đavolski. Neljudski. Nečasno.


Zaposleni u DSL Sport:

Zoran Ivković, Mirko Marković, Željko Vujičić, Branko Sekulović, Dragan Simić, Jovan Jovanović, Srđan Pestorić, Srđan Stamenković, Boško Živančević, Rada Nikolić, Valentina Spasojević, Vuk Žarić, Dragan Rajković, Bojana Grandić, Dragan Radović, Nenad Bekan, Vesna Đerković.“

1 komentar za: “Štrajk zbog otkaza novinarima u dnevnom listu Sport: Zbog Saše Mirkovića se zatvorili u redakciju

  1. Dejan

    Dragi novinari,
    Da li ste razmisljali da vise ne radite za drzavnu firmu „Novosti“ vec za privatnog vlasnika. Zaradite svoju platu na kiosku, tako sto cete praviti dobru novinu, koja se PRODAJE! Ovako, sta trazite, da privatni vlasnik placa vasu nesposobnost !? Pa zasto bi to radio. Sa prodatim tirazom od par hiljada primeraka ne zaradite ni za papir a kamoli plate.

    30. јул 2016. at 23:30

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend