28. jan 2015.

Tanja Fajon: Medijska situacija utiče na otvaranje poglavlja

0206f_ocp_w360_h500Kada sam na kraju 2014. godine pokušala da napravim sažetak događanja u Srbiji, moram da priznam da je nezadovoljavajuća situacija na području medija bila prva stvar koja mi je pala na pamet.

Istraživanja ukazuju na to da je srpsko medijsko okruženje nepovoljno za rad novinara, o čemu govore i brojni verbalni i fizički napadi na novinare, kao i činjenica da je sužen prostor za objektivno, profesionalno i posve kritičko izveštavanje. U više navrata sam upozoravala na ovu pojavu i to me i dalje puno brine, navodi za Danas Tanja Fajon, potpredsednica Napredne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu zadužena za medije, odgovarajući na pitanje šta bi Beograd trebalo da učini kako bi se unapredila situacija u domenu medija.

Naša sagovornica ističe da ono što se očekuje od Beograda jeste kao prvo donošenje „primerenih i modernih zakona“ se de facto i primenjivati i poštovati, a kao drugo odgovornost svih segmenata društva koji na ovakav ili onakav način utiču na medijsku sliku: dakle, vlasti, civilnog društva, nevladinog sektora, a naročito pravosudnih organa i nezavisnih institucija.

Istraživanja ukazuju na to da je srpsko medijsko okruženje nepovoljno za rad novinara, o čemu govore i brojni verbalni i fizički napadi na novinare, kao i činjenica da je sužen prostor za objektivno, profesionalno i posve kritičko izveštavanje.

– Pošto sam spomenula nezavisne institucije, koristim priliku i da izrazim zabrinutost zbog trenutnih događanja oko institucije srpskog ombudsmana i nadam se da će se situacija rešiti tako da ovaj organ, koji je jako bitan za nadzor nad poštovanjem ljudskih prava u jednoj zemlji, može da obavlja svoje dužnosti bez smetnji i u skladu sa zakonom. I nedavno predstavljena rezolucija EP o napretku Srbije na putu EU integracije upozorava na pomenuto, a verujem da će do njenog finalnog izdanja i glasanja formulacija kada su u pitanju mediji biti još stroža. Kao i u drugim zemljama gde je uskraćena sloboda medija, nadzor nad vlasništvom medijskih kuća predstavlja poseban izazov – konstatuje ona.

Upitana može li medijska situacija da utiče na otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU, Fajonova ukazuje da „u EP budnim okom pratimo razvoj događaja“, podsećajući da su naročito pažljivi kada je u pitanju medijska situacija. U tom kontekstu, ocenjuje da se sloboda izražavanja i „zdravi“ mediji nalaze u samom vrhu evropskih vrednosti.

– Kada govorimo o poglavljima 23 i 24 (pravosuđe, osnovna ljudska prava i pravda, sloboda i bezbednost) koja se tiču ljudskih prava, suzbijanja korupcije, bezbednosti, efikasnog sudstva i uopšte vladavine prava, to je sve vezano za medije i slobodu izražavanja. Stoga, smatram da stanje u medijima u Srbiji svakako utiče na otvaranje prvih poglavlja kao i na napredak države u evropskim integracijama uopšte. Ujedno želim Srbiji da što pre otvori prvo poglavlje i nadam se da će se to dogoditi što ranije u 2015. godini – zaključuje Tanja Fajon.

Redovni kontakti

Govoreći o koracima koje će grupa socijalista i demokrata preduzeti u EP kada je reč o praćenju slobode medija u Srbiji, Fajonova precizira da oni redovno prate razvoj događaja u Srbiji. „Moja uloga, kao potpredsednice S&D grupe zadužene za medije i kao izvestioca iz senke za Srbiju, jeste da budno pratim stanje stvari na terenu i upozoravam na nepravilnosti odnosno da dajem predloge kako bi situacija mogla da se poboljša. Redovno smo u kontaktu sa našim kolegama socijaldemokratima iz Srbije, sa različitim stručnjacima, kao i sa srpskim zvaničnicima i diplomatama. Želim da verujem da će se već tokom ove godine situacija poboljšati i da ćemo u sledećem izveštaju EK, kao i u sledećoj Rezoluciji EP, videti bolju ocenu stanja srpskih medija“, objašnjava ona.

 Ilustracija na naslovnoj stranici: rtv.rs 

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend