12. maj 2015.

Tasovac: Jačanje samoregulacionih tela od ključne važnosti

ivantasovacMinistar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je danas da će u procesu implementacije medijskih zakona jačanje samoregulatornih biti tela od ključne važnosti

„Ako govorimo o procesu u kojem se nalazimo, a koji je izuzetno bitan, a to je proces implemantacije, mislim da će jačanje samoregulatornih tela biti od ključne važnosti, rekao je Tasovac je na Skupštinskom odboru za kulturu i informisanje.

Ministar je ukazao da Savet za štampu reaguje samo po prijavama, ocenivši da ćemo tokom vremena imati bolju situacioju u medijama, ako bi se to telo osnažilo, kao i strukovno udruženje koje je i donelo etički kodeks.

On je odgovarajući na pitanja poslanika o infoirmaciji o radu Ministarstva za period januar – mart 2015, rekao da od svih učesnika na sceni zavisi kako će se taj proces razvijati.

Član Odbora za kulturu, poslanik Vladimir Pavićević je zatražio od ministra kulture da objasni, kako je rekao, „paradoksalnu situaciju u kojoj imamo reformske medijske zakone, a istovremeno sužavanje slobode medija“.

Pavićević je ocenio da je cenzura ustaljena i osnažena.

Član Odbora za kulturu, poslanik Vladimir Đukanović je kazao da cenzura postoji kod onih koji najviše kukaju na cenzuru, te upitao da li je Ministarstvo ikada „razmatralo način pisanja medija koji su pod pokroviteljstvom Nezavisnog udruženja novina, na primer NIN-a, Vremena i Novog magazina“.

Ti časopisi, kaže Đukanović, čitave brojeve posvećuju predsedniku vlade i u njima ne postoji druga strana, a reč je o najgorim mogućim kvalifikacijama.

„Da ne pričam o listovima poput Kurira, Blica i Alo“, dodao je Đukanović i napomenuo da za samo dva medija može da se kaže da su na „neki način malo više okrenuti vlasti, Pink i Informer, dok su svi drugi mediji antivladini“.

Đukanović je pitao da je Ministarstvo reagovalo na te, kako je ocenio, sramne tekstove, kao i kada će biti poznata vlasnička struktura medija.

Ministar Tasovac je kazao da je Ministarstvo do sada reagovalo svaki put kada je bio prekršen Zakon o informisanju, kada su u pitanju pisani mediji, dok je za elektronske medije nadležno regulatorno telo.

Kada je reč o vlasničkoj strukturi, Tasovac je naveo da je u toku upis u registar medija i da je rok za završetak tog procesa mesec avgust, dok jul rok za povlačenje države iz vlasničke strukture medija.

Preuzeto sa: Blic

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend