05. avg 2016.

Tasovac: Ministar kulture ima energije za još jedan mandat

tasovac priv medijaMinistar kulture Ivan Tasovac ima energije i ambicije da ostane na čelu Ministarstva, ali smatra da je u Vladi, ako bi se posmatrala kao orkestar, za sada jedino izabran šef dirigent i to velikom većinom glasova, pa nije korektno, ni preterano inteligentno da iznosi stavove i komentariše sam proces dok traju audicije

Na pitanje o tome da li je sa premijerom razgovarao o ostanku na mestu ministra i da li zna nešto o tome, Tasovac je u Ekspresu odgovorio odrečno, ali je najavio da bi njegovi prioriteti u daljem radu Ministarstva ostali isti.

Tasovac je, pri tome, podsetio da mu je trebalo 12 i po godina da naštimuje Filharmoniju da bi zvučala onako kako je zvučala na kraju njegovog mandata. “Svako ko je očekivao da je moguće naštimovati i uigrati kompletnu srpsku kulturu i informisanje za 12 i po meseci ili dve i po godine, taj je ili zlonameran ili ima ozbiljan problem sa manjkom inteligencije. Izazovi su veliki, ali su velike i šanse za uspeh”, zaključio je Tasovac.

Govoreći da, što se tiče kulture i informisanja, ne samo da može, već i mora bolje i konstatovao da je „džaba“ novac, ako nemate dobre ideje i veru u uspeh koju prate velika samodisciplina i rad.

„Ja sam potpuno svestan da u srpskoj kulturi i informisanju ne ‘cvetaju ruže’, ali onaj koji misli da ove resore od ružičnjaka dele samo državne jasle i novac, taj ne razume ni kulturu, ni informisanje, ni državu, ni okruženje, ni vreme u kome živimo, a bogami ni hortikulturu“, ocenio je Tasovac.

Razdvojili smo estradu od kulture

„Ono što je za mene kao ministra bilo veoma važno je da pre svega jasno razdvojimo estradu od kulture, i to smo zaista kroz konkurse ministarstva uspeli“, dodao je Tasovac i istakao da „ta vrsta pomaka već daje rezultate“.

Kultura je jedan od osnovnih preduslova za izgradnju humanijeg i tolerantnijeg društva, naglasio je Tasovac i poručio da nema te količine novca koja će od lošeg novinara da napravi dobitnika Pulicerove nagrade, niti od loše balerine Maju Pliseckaju. „Kao što i nema te sile koja će od nekompetentnog ili lenjog ministra da napravi Žak Langa. Tako da na kraju niko od nas ne može pobeči od lične odgovornosti“.

Tasovac je iskreno srećan što su, posle 12 godina čekanja, započeti radovi na renoviranju Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti i podseća da „nijedna prethodna vlada nije uspela da obezbedi iz budžeta toliko novca za renoviranje muzeja, a kamoli da pokrene radove“.

Ističući da je najponosniji na sistemske promene koje će tek dati svoje rezultate, Tasovac je ocenio da su normalne kritike na njegov rečun.

Postao sam ministar, ne zbog sujete, već da gradim sistem

On je, međutim, poručio da nije postao ministar da bi zadovoljavao svoju ličnu sujetu ili da bi pravdao bilo čija očekivanja, već da bi pomogao u građenju sistema koji može da funkcioniše i koji će biti održiv.

“Mislim da se verovatno ne bismo našli u ovoj situaciji da mnogi od mojih prethodnika nisu vrlo uspešno pravdali čaršijska očekivanja. Jer da su čaršijska očekivanja merilo uspešnosti srpske kulture ili srpskih medija, onda bi Srbija već uveliko bila neka vrsta balkanskog Diznilenda”, smatra Tasovac.

O cenzuri medija: Kao da sveštenik razgovara s agnostikom

Upitan o cenzuri u medijima, Tasovac je odgovorio da ga priče o tome kako je „cenzura sveprisutna, ali teško dokaziva stvar“ neodoljivo podsećaju na razgovor koji vodi svešteno lice sa agnostikom.

„Religiozne teme su ipak nešto što je domen Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve“, rekao je Tasovac koji, em ne veruje u cenzuru koja je nedokaziva, em smatra da „mi zaista nikada nismo živeli u vremenu gde je bila veća dostupnost informacijama“.

Naravno, borba za potpunu slobodu izražavanja, slobodu govora i iznošenje svojih stavova, uvek se mora voditi i nastavljati, to je najnormalnije u svakom uređenom, demokratskom društvu, ali to, prema rečima Tasovca, podrazumeva i određenu vrstu odgovornosti svakog aktera.

“Svi koji učestvuju na javnoj sceni bi morali da budu u stanju da razlikuju činjenice od subjektivnih osećanja i da se trude da ih ne mešaju ko babe i žabe”, rekao je Tasovac i podsetio da se novinarstvo bazira na postulatu da su činjenice svete, a komentari slobodni.

Mejnstrim mediji ne zaostaju za tabloidima po neozbiljnosti

Upitan o tabloidima i njihovom uticaju, Tasovac je rekao da je, po njemu, veći problem u tome što, po količini neozbiljnosti i neutemeljenosti, „neki naši mejnstrim mediji ponekad ne zaostaju za tabloidima, pa se sve teže primećuje razlika između onoga što je tabloid i onoga što nije“.

„Opet, ja, kao ministar, nemam prava da se mešam u bilo čiju uređivačku politiku. Ministarstvo može da reaguje samo u slučajvima u kojima je prekršen zakon, te mi se čini da je pitanje tabloida više za ljude u medijima, nego za mene“, rekao je Tasovac.

Prema oceni Tasovca, to je pitanje njihovih standarda, njihove pismenosti, njihovog znanja, i toga da li su oni spremni da priznaju da i nisu na onom potrebnom nivou i da taj nivo probaju da dostignu.

 Foto: Medija centar Beograd 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend