02. jun 2014.

Tasovac: Nema ugrožavanja medijskih sloboda u Srbiji

tasovac01.jpgMinistar kulture i informisanja Ivan Tasovac izjavio je danas da u Srbiji ne postoji ugrožavanje medijskih sloboda bez obzira na izveštaj OEBS-a koji se, kako je rekao, pre saopštenja da u Srbiji postoji cenzura medijskih sadržaja, nije obratio nijednoj državnoj instituciji.

Tasovac je na skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje rekao da ništa ne zna o ukidanju sajtova, kao i da su to pojedinačni slučajevi koji, ako su se i dogodili, mogu biti iz tehničkih razloga.

To se, međutim, smatra Tasovac ne može dizati na nivo države.

On je izrazio uverenje da će posle usavajanja tri medijska zakona situacija u ovoj oblasti biti bolje uređena. Ministar je najavio da su u toku završne pripreme i konsultacije i da će ti zakoni krajem jula biti u skupštinskoj proceduri.

Inače, pitanje cenzure na Odboru pokrenula je predsednica tog skupštinskog tela Vesna Marjanović koja, kako je rekla, govoreći u svoje lično ime smatra da su u Srbiji ugrožene medijske slobode i da Srbiji nije potrebna „svađa sa međunarodnim institucijama“.

Tasovac je na skupštinskom Odboru za kulturu i informisanje rekao da ništa ne zna o ukidanju sajtova, kao i da su to pojedinačni slučajevi koji, ako su se i dogodili, mogu biti iz tehničkih razloga.

Za nju je, kako je rekla, veoma zabrinjavajuće „ukidanje sajtova“ i pozvala poslanike da reaguju jer to „unosi zabrinutost zbog mogućeg ograničavanja sloboda izražavanja na internetu“.

Poslanici Srpske napredne stranke Milorad Cvetanović i Vladimir Đukanović, ocenili su, međutim, da je „potpuna glupost“ tvrdnja da država ukida sajtove kada su koliko sinoć na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom emitovane čak dve emisije u kojima su iznete, kako su rekli, najgore stvari o premijeru i državi.

Cvetanović je rekao da je protiv cenzure medija bilo gde i bilo kakvog zabranjivanja sajtova, ali se, kaže, pita gde je odgovornost onih koji su na najnegativniji način pisali o stradanju naroda u katastrofalnim poplavama.

„Zašto ne govorimo o njihovoj odgovornosti već o ukidanju sajtova koji su propagirali to da se panika digne do enormnog nivoa, zašto ne govorimo o konkretnim emisijama …“, rekao je on.

Za originalni tekst na sajtu Blica kliknite ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend