22. mar 2016.

Televizija u Srbiji: „Amidži šou“ je kulturni program

Maja_Nikolic_Olivera_Kovacevic_CenzolovkaNajveći problemi televizijskih kuća u Srbiji jesu nerad Regulatornog tela za elektronske medije, cenzura i stavljanje javnog interesa na poslednje mesto – zaključile su Olivera Kovačević (RTS) i Maja Nikolić (N1)

Pravila Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nejasna su i primenjuju se selektivno, rekla je Olivera Kovačević, glavna urednica Zabavnog programa RTS-a, na tribini „TV u Srbiji – medij kakav želimo ili kakav zaslužujemo“, održanoj u ponedeljak u beogradskoj Ustanovi kulture „Parobrod“.

„Iako postoji odredba koliko u procentima svaka nacionalna televizija mora da ima informativnog, kulturnog, dečjeg i svakog drugog programa, sve to je maglovito. Na primer, ’Amidži šou’ se vodi kao kulturni sadržaj i tako ispunjava bonus“, rekla je Olivera Kovačević.

„Desilo se da nam na konferenciji za štampu kažu da ne postavljamo pitanja, a zauzvrat ćemo posle dobiti gradonačelnika ’jedan na jedan’. To ’jedan na jedan’ znači da je on na jedan pobegao kroz vrata i da od razgovora nema ništa“ (Maja Nikolić, N1)

Novinarka televizije N1 Maja Nikolić, druga učesnica tribine, složila se da se sa REM-om ne može izaći na kraj.

„Napravila sam pet ili šest priloga na temu neregularnosti u njihovom radu, ali se ništa nije desilo. Sve je ostalo isto“, kaže Nikolićeva.

Učesnice tribine su saglasne da njihove kolege rade pod teretom cenzure i autocenzure, jer se boje da ne izgube posao.

„Dešava se da predstavnici vlasti neće da pristanu na duele. Njima se više isplati da ih snimamo kako otvaraju mostove, domove zdravlja, vrtiće. Jednostavno, ne žele da se svađaju sa protivnicima i odgovaraju na njihove optužbe. Ranije je bilo drugačije. Ivica Dačić me je pre nekoliko godina deset puta molio da ga pozovem u emisiju sa Natašom Kandić. To je bilo popularno i korisno jer je on pored nje ispao rodoljub“, otkrila je Olivera Kovačević, zaključivši da ne postoji moć novinara bez moći redakcije, otporne na pritiske.

Novinarka N1 je rekla da je njena televizija podvrgnuta drugoj vrsti cenzure: nedostupnosti informacija.

„Srpska napredna stranka uopšte neće da sarađuje sa nama. Jednostavno, nije im dozvoljeno da dođu. Kabinet gradonačelnika Beograda nam čak više ne šalje ni najave za događaje. Desilo se da nam na konferenciji za štampu kažu da ne postavljamo pitanja, a zauzvrat ćemo posle dobiti gradonačelnika ’jedan na jedan’. To ’jedan na jedan’ znači da je on na jedan pobegao kroz vrata i da od razgovora nema ništa“, objasnila je Maja Nikolić.

RTS NEĆE „UTISAK NEDELJE“

Na pitanje da li za Olju Bećković i Zorana Kesića ima mesta na Javnom servisu, Olivera Kovačević nije imala konkretne odgovore.

„Tijanić je bar pet puta pregovarao sa Oljom da pređe kod nas, ali je ona bila zadovoljna uslovima na B92. A onda, kad je emisija ugašena, došla je već druga je vladajuća garnitura, tako da to sad nije opcija. A Kesića sam predložila na prvom kolegijumu kad sam postala urednica, ali mi je objašnjeno da on već ima ugovor sa B92.“

Učesnice tribine su se osvrnule i na ono što bi trebalo da bude prioritet medija, a to je javni interes. Kao i sloboda u medijima i postojanje regulatornog tela, složile su se, i ova stavka je samo fiktivna.

„TV stanice u Srbiji najpre rade u interesu države, pa vlasnika, odnosno oglašivača i tržišta. Sve je bruto i neto“, rekla je Kovačevićeva.

Nikolićeva tvrdi da TV N1 radi u javnom interesu i da njihov posao nije da budu afirmativni prema vlasti, već da se bore za istinu.

„Postavlja se pitanje šta je istina i objektivnost. Saslušati obe strane? A šta ako obe strane lažu“, zapitala se Maja Nikolić.

KESIĆA ZADRŽALA BANKA

Iako je bio najavljen kao treći učesnik tribine, a po reakciji publike i najočekivaniji, Zoran Kesić se nije pojavio jer se neplanirano odužilo snimanje reklame za jednu banku, u kojoj je on glavni glumac.

2 komentara za: “Televizija u Srbiji: „Amidži šou“ je kulturni program

  1. Neša (Glodur)

    „Zoran Kesić se nije pojavio jer se neplanirano odužilo snimanje reklame za jednu banku, u kojoj je on glavni glumac.“

    Član 48. Zakona o oglašavanju propisuje:

    „u oglasnim porukama ne mogu se likom, glasom ili drugim ličnim dobrom, pojavljivati novinari, voditelji i spikeri informativnih, sportskih i dečjih radio i TV emisija“

    Ali, bankari mogu sve!

    22. мар 2016. at 13:35
    • Komentator

      Sta je problem – Kesic niti vodi informativu, niti sport ili deciju emisiju.
      Vidi u recniku – komedija, zabava. Zabavna emisija.
      Vidi takodje i da se voditelji zabavnih emisija pojavljuju u reklamama od kad je sveta.

      Vidi takodje i sta je lose u tome?

      28. мар 2016. at 01:12

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend