17. sep 2015.

Tonac RTS-a: Tukle su nas dve grupe policajaca

miroslav djurasinovic RTSTonski snimatelj Miroslav Đurašinović zajedno sa novinarkom Jovanom Đurović i snimateljem Vladanom Hadži Mijailovićem, bio je u ekipi RTS-a koju je juče na prelazu Horgoš pretukla mađarska policija. Đurašinović kaže da su ih tukle dve grupe policajaca. Snimatelj Hadži Mijailović dodaje kako je ekipa posle svega dobro prošla

Pre nego što ih je napala mađarska policija, ekipa RTS-a krenula je sa migrantima u trenutku kada je policija otvorila deo prolaza na granici.

„Svi su tada pomislili da će propustiti migrante i da je sve dogovoreno. Krenuli smo kolega snimatelj, novinarka i ja da zabeležimo taj trenutak jer su migranti srećni i zadovoljni uzvikivali ‘Srbija’ i ‘Mađarska’. Međutim, kako smo prošli taj uzani prolaz, naišli smo na kordon policije, koji je bio u punoj opremi, sa šlemovima i ostalom opremom za razbijanje demonstracija“, priča kolega Đurašinović.

Kada je ekipa RTS-a stigla do njih, mađarski policajci su bez ikakve najave krenuli da biju i žene, i decu, i kolege, i počeli su da udaraju po opremi.

„Iako je vidljivo da imamo kamere i mikrofone, očajnički smo vikali da smo novinari, da smo RTS i da smo tu došli po zadatku. Međutim, nastavili su da nas biju. Ja sam uhvatio koleginicu, štitio je svojim telom, ali su nas oni onda oborili i tukle su nas dve grupe policajaca“, priča Đurašinović.

Kako kaže, policija im je istog trenutka polomila mikrofon i tehniku, kada su lupali pendrecima po opremi. „Kad su slomili opremu, krenuli su da biju nas“, priča tonac RTS-a.

Kolegi Đurašinoviću je polomljena desna šaka i ima hematome po telu, povrede po abdomenu i rebrima. „Kad se vratim u Beograd, ići ću na dalja ispitivanja“, dodaje Miroslav Đurašinović.

Snimatelj Vladan Hadži Mijailović zadobio je višestruke udarce po leđima i po glavi, čak u dva navrata jer je ostao između dva kordona.

„Kada je pokušao da izađe sa te mađarske teritorije, oni su se vratili i ponovo krenuli da ga biju, iako mu je kamera bila razbijena, a on povređen. Iskreno, ne znam kako smo uspeli da pobegnemo jer su oni išli na to da nas onesposobe da ostanemo tu“, priseća se kolega Đurašinović.

Miroslav Đurašinović se tonskim snimanjem bavi već 30 godina, ali kaže da ga je u jučerašnjem incidentu iznenadilo to što policija nije najavila da će da krene ka demonstrantima, kao što obično radi.

„Sada nije bilo otpora, nije bilo najave. Bilo je znakova uzvika migranata jer su mislili da su ih pustili. Bez ikakve najave su krenuli da biju“, rekao je kolega Đurašinović.

Hadži Mijailović: Dobro smo prošli

Snimatelj RTS-a Vladan Hadži Mijailović kaže kako je mađarska policija prvo nasrnula na opremu i da je počela da lomi kameru.

Napominje da je povrede dobio po glavi, vratu i leđima, ali kako dodaje ekipa RTS-a je na kraju dobro prošla jer je moglo i gore da se završi.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend