27. nov 2015.

Tramp ismevao novinara zbog invaliditeta

Najverovatniji kandidat republikanaca na izborima Donald Tramp izazvao je veliku buru u medijima jer je ismevao reportera „Njujork Tajmsa“ koji ima invaliditet

Tramp je na jednom skupu ismevao Serža Kovalskog koji pati od artrogripoze, urođene ukočenosti zglobova, preneo je BBC.

Američki milijarder je iskoristio citat iz teksta Kovalskog iz 2001. godine kako bi podržao široko rasprostranjeno uverenje da su „hiljade“ muslimana u Nju Džerziju proslavljale terorističke napade koji su se dogodili 11. septembra 2001. godine.

„Njujork tajms“ je ovaj čin kandidata Trampa očenio kao nečuven.

Pozivajući se na tekst koji je 2001. godine objavio „Vašington post“, Tramp je sinoć na skupu u Južnoj Karolini nazvao Kovalskog „dobrim“ novinarom.

„A onaj jadničak, prosto morate da ga vidite da biste poverovali“, rekao je Tramp i počeo da imitira novinara, pritom mašući rukama koje je držao pod čudnim uglom.

U originalnom tekstu objavljenom u „Vašington postu“, koji je napisao Kovalski, navodi se da su vlasti u Džersiju „zadržale i ispitale određeni broj ljudi koji su navodno viđeni kako slave napade i organizuju žurku dok su sa krovova zgrada posmatrali razaranja sa druge strane reke, na Menhetnu“.

Nakon što je Tramp izneo uverenje o tome kako su američki muslimani slavili 11. septembar, novinar je rekao da ne može da se seti „da je iko rekao da su slavile hiljade, pa čak niti stotine ljudi“.

Kovalski pati od artrogripoze, koja utiče na pokrete zglobova, što je naročito uočljivo na njegovoj desnoj ruci i šaci.

Portparolka „Njujork Tajmsa“ rekla je za portal „Politiko“: „Smatramo da je nečuveno ismevati našeg novinara na račun njegovog izgleda“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend