18. jan 2015.

Transparentnost: Buka i bes umesto argumenata u slučaju BIRN

Nemanja-NenadicNevladina organizacija Transparentnost Srbija ocenjuje da je u dosadašnjim reakcijama iz vlasti na tekst BIRN-a o ispumpavanju vode sa površinskog kopa „Tamnava“, bilo mnogo više drugih stvari nego polemike sa stavovima ili dokumentima koji su izneti u samom tekstu.

Kako navode, apriorno osporavanje teksta sa „argumentima“ poput toga da EU podržava ovaj novinarski projekat ili BIRN navodno zagovara da se posao dodeli nekoj firmi koja je dala skuplju ponudu (čega u tekstu nema), onemogućava bilo kakvu ozbiljnu diskusiju o problemima u realizaciji ovog ugovora.

„Ništa bolji ’argumenti’ nisu ni oni koji govore o tome da je ‘tender bio ispravan’, ako se ima u vidu da predmet osporavanja uglavnom i nije način sprovođenja tendera već pitanje vremena vršenja nabavke i načina sprovođenja ugovora“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Transparentnost ističe i da je sada najvažnije da javnost dobije odgovore na pitanja koliko toga je urađeno, a koliko ne u ugovorenom roku, da li postoje objektivne okolnosti za to (npr. veći obim posla od prvobitno predviđenog) ili ne? Da li za nastavak izvršenja postoji pravni osnov, pošto nije objavljno da je došlo do izmene ugovora?

Inače, BIRN je juče uputio otvoreno pismo Vladi Srbije tražeći od njih da odgovore na pet pitanja među kojima su: zašto je ismpumpavanje počelo četiri meseca po okončanju poplava kada se zna, prema podacima EPS-a, da Srbija mesečno gubi 30 miliona evra, jer na tom kopu nema proizvodnje? Koliko je rumunsko-srpski konzorcijum do sada ispumpao vode i da li je konzorcijum završio svoj deo posla u roku, kako je bilo predviđeno ugovorom koji je istekao 17. decembra 2014. godine? Ko sada ispumpava vodu i mulj na Tamnavi i na koji način se plaća taj posao?

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend