09. apr 2016.

U Hrvatskoj boravi kanadski borac za slobodu medija Tom Henheffer: ‘Novinari, ne gurajte glavu u pijesak’

tom henhefferTom Henheffer, izvršni direktor udruženja Kanadski novinari za slobodu govora (CJFE), boravi u Hrvatskoj kako bi podržao hrvatske medije i zatražio od vlade da zaustavi pritiske na medijske institucije i profesionalce

– Ne gurajte glavu u pijesak i ne mislite da ćete se skriti dok ova oluja prođe. To će vladu samo ohrabriti – poručio je jučer kolegama u razgovoru za Novi list. – Kad stvari krenu loše, novinari moraju postati još odlučniji, izvještavati još poštenije, pitati još teža pitanja. Tada će ih javnost podržati, takvo je naše iskustvo. Jer, ako se novinari iz straha za posao pokažu kukavicama, tada stvari postaju uistinu opasne – kaže Henheffer, koji ima iskustvo borbe za slobodu medija iz zemalja kao što su Egipat i Turska, ali i njegova rodna Kanada.

On će tijekom boravka u Hrvatskoj razgovarati s novinarima, studentima, aktivistima, kanadskim veleposlanikom u Hrvatskoj, a nadao se i sastanku s premijerom. »U petak će me primiti u uredu premijera. Premijer će biti u Rimu, ali nadam se da ću s njim razgovarati telefonom nakon što se vratim u Kanadu. Znamo da je kanadski državljanin, to i jest jedan od razloga zbog kojih smo odlučili doći u Hrvatsku. Premijer Orešković je iz Hamiltona, odmah iza ugla ureda naše organizacije. Nadamo se da će nas poslušati, i da će vlada promijeniti ovaj kurs, ako shvati u čemu je problem«.

A problem, konstatira Henheffer, nipošto nije bezazlen. »Situacija s medijima u Hrvatskoj vrlo je zabrinjavajuća. Riječ je o očitome i jasnom utjecaju vlade na medije«, kazao je u jučerašnjem razgovoru sa studentima u Novinarskom domu u Zagrebu.

Henheffer današnju Hrvatsku uspoređuje s Turskom, gdje je »počelo s nečim sličnim, pa postajalo sve gore i gore«, i to zbog, kaže kanadski novinar, »sličnih razloga: vlada je tvrdila da novinari vrijeđaju naciju ili vjeru«. Takve tvrdnje, dodaje, »jasno sugeriraju fašističke stavove« i »manjak poštovanja vlasti za demokraciju«. »Ako vlada ne može podnijeti malo satire«, aludirao je na gašenje »Montiranog procesa« na HTV-u, »to joj sigurno neće pomoći da ostane na vlasti.

»Svijet gleda Hrvatsku, i mi ćemo vam pomoći, ali odgovornost je na vama«, poručio je.

 Foto: cjfe 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend