25. jan 2016.

U više gradova protest Novinari ne kleče

protest_novinaraProtesti novinara okupljenih u inicijativi „Novinari ne kleče“ biće nastavljen danas u Beogradu i drugim gradovima Srbije

Kako se navodi u saopštenju te inicijative, cilj okupljanja je odbrana prava građana na „informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija“

„Prvi protest održan je 7. decembra 2015. godine sa zahtevom za smenom ministra odbrane Bratislava Gašića koji je izjavom upućenoj novinarki Zlatiji Labović uvredio sve žene, sve novinarke i celu našu profesiju“, navodi se u saopštenju i dodaje da je u međuvremenu broj zahteva te inicijative uvećan.

Dodaje se da se od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića traži da prestane da uznemirava javnost i vrši pritisak na pravosuđe, kao i da se od Tužilaštva zahteva da što pre ispita krivične prijave protiv Stefanovića zbog optužbe o nezakonitom praćenju novinara.

„Zahtevamo da Srpska napredna stranka prestane da primorava novinare da se učlanjuju u stranku kako su to radili našim kolegama u Pančevu. Pozivamo ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da odgovori šta je preduzeo povodom praćenja, vređanja, verbalnog progona i ucenjivanja novinara i novinarki i šta je (i da li je išta) učinio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi nam uslove za normalan rad, navodi se u saopštenju.

Zatraženo je poštovanje autorskih prava fotoreportera i izraženo protivljenje novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava.

Protest je najavljen za 19 časova ispred Vlade Srbije u Beogradu, na Trgu slobodu u Novom Sadu, ispred Narodnog pozorišta u Nišu, kod Krsta u Kragujevcu, u pešačkoj zoni u Novom Pazaru, ispred Doma kulture u Čačku, ispred stare robne kuće u Šapcu, na Gradskom trgu u Kikindi, kod Rudarske česme u Lazarevcu, ispred zgrade opštine u Mladenovcu i ispred gradske skupštine u Vranju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend