08. jan 2015.

Ubijeni karikaturisti koji su pravili strip o proroku Muhamedu

Francuski strip crtač Žan Kabu (76) jedan je od četvorice članova redakcije satiričnog časopisa „Šarli Ebdo“ koji su ubijeni u jezivom terorističkom napadu na redakciju tog lista. On je autor karikature proroka Muhameda koja se 2006. godine pojavila na naslovnoj strani.

558317_zan-kabu-foto-profimedia-rs_ff

Na zvaničnom Tviter profilu francuskog „Monda“ osvanula je informacija o smrti glavnog urednika Stefana Šarba (47), karikaturiste Žana Kabua (76) i crtača Žorža Volinskog (80) i Bernarda Verlaka Tinjua (58) u napadu terorista.

tweetlml

Kabu je u februaru 2006. nacrtao karikaturu proroka Muhameda sa naslovom „Muhamed preplavljen emocijama zbog fundamentalista“, a u „oblačiću“ iznad njegove glave pisalo je: „Tako je teško kada vas vole kreteni“.

Protiv karikaturiste je podignuta tužba, a on je kasnije izjavio da je njegov crtež bio odgovor na kontroverzu koju su izazvale Muhamedove karikature u Danskoj 2005. godine.

Tada je 11 islamskih zemalja zahtevalo hitne mere danske vlade protiv lista „Jilands-Posten“ koji je objavio 12 crteža proroka.

Jedan od njih je sugerisao da Muhamed krije bombu u turbanu. Zbog toga su širom Bliskog istoka paljene danske zastave.

U izjavi za „Rojters“ u novembru 2011. godine, Žan Kabu je otkrio da je bezbednost članova redakcije „Šarli Ebdoa“ ugrožena i da su zbog toga neki od njih dobili privatno obezbeđenje.

Njegovoj izjavi je prethodio požar u prostorijama pariskog lista, koji je podmetnut ubrzo po objavljivanju specijalnog izdanja „Šarli Ebdoa“ u kojoj je prorok Muhamed imenovan kao „gostujući urednik“.

Kabu je bio poznat po smelim karikaturama, pa je tako u jednom od svojih radova prikazao prosečnog Francuza kao vulgarnog i rasistički nastrojenog.

558321_pariz-ubijeni01-foto-reuters_ff

Žorž Volinski

Njegov kolega Žorž Volinski je Jevrejin iz Tunisa koji je studirao u Parizu i objavljivao karikatire u više francuskih časopisa.

Bernard Verlak Tinju

Bernard Verlak Tinju

Tinju je pseudonim Bernarda Verlaka, koji je ranije objavljivao karikature francuskih političara, između ostalog i seriju pod nazivom „Pet godina pod Sarkozijem“.

Stefan Šarb

Stefan Šarb

Urednik časopisa, Stefan Šarb, zalagao se za slobodu govora i bio svestan pretnji od strane radikalnih islamista.

„Možemo da govorimo o svemu, osim o islamu“, rekao je on u jednom intervjuu.

Pročitajte još

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend