22. apr 2016.

Uhićena tri novinara prištinskog portala ispred Skupštine Makedonije u Skoplju

istraga-ispitivanje-saslusanje-policija-hapsenje-priznanje_660x330Prištinski portal gazetaexpress.com javio je kako su tri njihova novinara uhićena bez ikakvog obrazloženja ovog utorka 19.4. o.g. ispred Skupštine Makedonije u Skoplju. „Rekli su nam da se za nedopušteno snimanje inače plaća kazna od 600 eura, ali da će nam ovaj put oprostiti“

Prema pisanju tog portala, Artan Haraqija, Halil Halili i Ilir Ajdini snimali su dokumentarni film “Kurthi i Kumanovës” o prošlogodišnjem terorističkom napadu u Kumanovu, a uhićeni su bez obzira na činjenicu što je Gazeta Express obavijestio makedonske vlasti o svrsi dolaska njihovih novinara. Leonardu Kerqukiu, glavnom uredniku portala, nakon uhićenja novinara nije bio dozvoljen pristup policijskoj stanici u kojoj se oni nalaze. Istog dana, rukovodstvo gazetaexpress.com je o incidentu obavijestilo Veleposlanstvo Kosova u Skoplju i Ministarstvo vanjskih poslova Kosova. Tri novinara su se odmah nakon puštanja iz policijske stanice vratili na Kosovo.

Jedan od uhićenih novinara, Halil Halili osvrnuo se za Fairpress na neobjašnjeno postupanje makedonske policije:

Došli smo snimiti dokumentarac za emisiju Zona Express. Snimili smo intervjue koje smo trebali te su nam još samo trebale snimke policajaca u Makedoniji. Ispred zgrade Skupštine u Skopju nalazile su se specijalne policijske jedinice zbog prosvjeda koji se održavao taj dan. Izašli smo iz auta te sam počeo snimati. Bio sam udaljen oko 50-70 metara od specijalnih jedinica. Obični policajci koji su se nalazili s druge strane ulice vidjeli su me kako snimam, počeli su vikati na mene da prestanem i da dođem do njih. Kad sam imse približio, jedan policajac me počeo ispitivati tko sam, zašto snimam i imam li uopće dozvolu od Ministarstva unutarnjih poslova za snimanje. Uzeo je moju novinarsku i osobnu iskaznicu i rekao mi da nemam pravo snimati institucije i policiju bez dopuštenja.

Nadalje, Halili je istaknuo da su on i njegova ekipa bili na trosatnom ispitivanju gdje su policajci pregledavali i njihov snimljeni materijal:

Rekao sam mu da mi ne treba dopuštenje da snimam ulicu i policajce koji stoje vani na javnom mjestu. Nije im se svidio moj odgovor te su mi rekli kako će biti problema zbog toga što radimo. Odveli su me u policijsku stanicu zajedno s mojim kolegama. Počeli su nam postavljati svakakva pitanja, a nakon su pregledali i što smo snimili.

Rekli su nam da se za nedopušteno snimanje inače plaća kazna od 600 eura, ali da će nam ipak oprostiti ovaj put.

Na uhićenje kosovskih novinara reagiralo je i Vijeće Europe objavivši izvještaj na svojoj internetskoj stranici gdje su istaknuli da su novinari uhićeni usprkos posjedovanju potrebnih akreditacija

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend