08. avg 2014.

Ukrajinska novinarka: Bilo bi bolje da sam umrla

Irma Krat

Irma Krat

„Pitala sam svoje otmičare da li će me silovati. ‘Ne’ Da li ćete me ubiti? ‘Ne’. Jedan od njih mi kaže: „Zakopati ćemo te živu“. Tri mjeseca sam se pitala da li će me uistinu sahraniti živu.

Irmi Krat i dalje je teško govoriti o zatočeništvu u kojem je provela nešto više od dva i pol mjeseca.

Dvadesetdevetogodišnjakinja je uhapšena 20. aprila na novinarskom zadatku u gradu Slovjansku – koji je tada bio bastion separatističkih militanata.

Krat je bila članica Organizacije 100 žena, koje su podržavale proevropske prosvjede na Majdanu. Pobunjenici su je prepoznali – i potom prebacili u sjedište takozvane regionalne službe sigurnosti.

U zatvoru će provesti 77 dana, uglavnom izolirana od ostalih pritvorenika.

„Omotali su mi glavu nekom krpom i tkaninu povezali sa ljepljivom vrpcom. Potom su me vukli niz neke stepenice do podruma“.

Opisujući svoj prvi dan u pritvoru, Irma kaže da je bila optužena za ubojstvo i mučenje članova Berkuta, sada raspuštene ukrajinske specijalne službe koja je primjenjivala taktiku brutalnih obračunas prosvjednicima u Kijevu.

„Jednom od njih su rekli: ‘Donesite nož.’ Plašila sam se da će me sasjeći. Ruke i noge su mi drhtale. Gotovo sam se onesvijestila. ‘Ruke gore’. Podigla sam ruke. Potom je posegnuo za zatvaračem na mojim hlačama. Razmišljaja sam o tome što će mi učiniti. Izvukao je bluzu iz hlača, a onda je počelo rezanje gumbiće na mojim hlačama. “

Irma Krat sa povezima na očima izvedena je pred novinare

Irma Krat sa povezima na očima izvedena je pred novinare

„Pola sata kasnije, jedan od njih mi je rekao: ‘Ti su optužena za odsijecanje glava pripadnicima Berkuta na Majdanu'“, prisjeća se Irma.

Krat kaže da su joj oni koji su je zarobili tvrdili da posjeduju video snimku na kojoj se vidi kako se navodno čupaju nokti Berkutovcima i ubadaju igle ispod noktiju.

Nekoliko sati kasnije priznali su da je zarobljena greškom i da ona nije žena koja je navodno mučila pripadnika zloglasne službe. Ona je negirala optužbe da je sudjelovala u ispitivanju članova Berkuta.

Kasnije je morala izaći pred novinara u Slovjansku – s povezom preko očiju i u pratnji muškarca s maskirnom kapom koji je tvrdio da ona nije bila pritvorena već da je bila „pozvani gost“ koji je došao do separatista da vidi kakav je to osjećaj biti zatočenik.

Morala je dati intervju za web portale NTV i LifeNews, koji se smatraju bliskim ruskim sigurnosnim službama.

Irma kaže kako je bila uplašena i štrajkala gladju u znak prosvjeda što je bila pritvorena, ali kada je bila pred kamerama morala je reći da se prema njoj dobro postupa.

„Što sam mogla drugo reći? Svakako ne da su me mučili i vrijedjali“ kaže Krat za Ruski servis Radija Slobodna Evropa.

„Istina je da me nisu tukli. Nisu mi lomili rebra, niti unakazili lice“, kaže Krat.

„Ali, ja bih radije da su me tukli umjesto što su me vrijedjali i ponižavali. Okrutno psihičko zlostavljanje je puno gore od bilo koje fizičke boli. Psihički su me dotukli.“

„Bilo bi bolje da sam umrla „, rekla je Irma Krat, koja je oslobođena nakon što su ukrajinske snage preuzele kontrolu nad Slovjanskom početkom jula.

Krat kaže da je uoči intervjua za Life News bila drogirana „serumom istine“.

„Ako vaše srce nije dovoljno jak ta vas droga može ubiti“, svjedoči novinarka.

Svoj razgovor s LifeNewspm opsuje kao policijsko ispitivanje.

„To dogodio u ranim jutarnjim satima, oko 2 ili 3 sata. Čekali su dok serum istine nije počeo djelovati . U tom videu ne govorim onako kako i inače govorim. Naravno, moji prijatelji su shvatili da to nije Irma koju poznavaju i bilo im je jasno da nešto nije u redu. Izgledala sam zbunjeno …. U jednom trenutku sam se nakratko onesvijestila. “

Krat optužuje rusku NTV za manipulaciju i obradu snimke.

„Razgovor je premontiran tako da izgleda da sam priznala kako sam ubojica, sadist , te da se odričem Majdana“, kaže ona za Radio Slobodna Evropa. „Ja se nikada neću odreći Majdana.“

Irma Krat kaže da će tužiti novinare LifeNewsa i NTV-a kad „rat završi.“

Ona tvrdi da se kao novinarka ne ljuti na one koji su je zarobili.

„Žao mi ih je“, rekla je Krat. „Oni su prevareni …. Vjeruju lažima koje su im rečene. Najtužniji od svega je što ne shvaćaju da ovaj rat nikom ne treba“ zaključuje Irma.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend