28. maj 2015.

UNS i DNKiM: Po četvrti put postavljena spomen ploča nestalim kolegama

Po četvrti put postavljena spomen ploča nestalim kolegama (foto: UNS)Na putu između Velike Hoče i manastira Zočište, danas su predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i njihovog ogranka Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) po četvrti put postavili spomen ploču nestalim i ubijenim kolegama. Spomen ploča je postavljena pored puta, na mestu gde su 1998. godine nestala dva novinara Radio Prištine, Đuro Slavuj i Ranko Perenić o čijoj se sudbini ni danas ne zna ništa

Na tabli je, na srpskom i albanskom jeziku, ispisano – „Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih.“

Sa mesta gde je spomen obeležje danas po četvrti put postavljeno generalni sekretar UNS-aNino Brajović kazao je da ovo novinarsko udruženje i danas traži od nadležnih tužilaštava da pokrenu istragu i pronađu one koji su kidnapovali sve kolege novinare kako srpske tako i albanske nacionalnosti.

Po četvrti put postavljena spomen ploča nestalim kolegama (foto: UNS)

“Svima kojima smeta ova poruka “Tražimo ih” i koju moramo četvrti put da postavljamo na ovom mestu gde su pre 17 godina oteti Đuro Slavuj i Ranko Perenić poručujemo “Naći ćemo ih”! A oni koji su ih kidnapovali su ovde negde blizu nas ali je ruka pravde daleko od njih zato što su oni, čija je dužnost da pronađu kidnapere i da ih kazne, ili njihovi jataci ili nesposobni ili su zastrašeni ili korumpirani”, kazao je Brajović.

Predsednik DNKiM Budimir Ničić napomenuo je da je na današnje postavljanje ploče nestalim novinarima pozvano više od 20 ambasadora na Kosovu kao i predstavnici EULEKS-a i OEBS-a  ali da se niko tom pozivu nije odazvao.

“Što se tiče ove table koju smo danas postavili, ovo je u stvari tabla koju smo mi prošle godine postavili, a potom je pronašli porušenu u neposrednoj blizini samo par dana nakon što je postavljena. Kada smo ovu tablu pronašli na oko 50 metara od mesta gde smo je postavili pronašli smo i odgovor na pitanje koje godinama tražimo a to je: zašto godinama ništa ne znamo o Đuri Slavuju i Ranku Pereniću a odgovor je očigledan – zato što se niko time  nije bavio. Da su pretražili ovu šumu možda bi pronašli još neke tragove koji vode do naših kolega. Očigledno je da je taj etnički teret previše težak da bi se sa njim u glavi češljala ova šuma.Onaj koji ovu tablu uklanja njemu očigledno savest nije mirna”, rekao je Ničić.

Postavljanje ploče nestalim novinarima nadgledali su pripadnici KFOR-a i Kosovske policije.

Ploča je rušena unazad tri godine, ubrzo po postavljanju. Kosovska policija i drugi nadležni do sada nisu otkrili ko je i zašto rušio ploču.

Predstavnici UNS-a i DNKiM-a sa zamenikom predsednika opštine Gračanica Ljubinkom Karadžićem (foto: UNS)

Pre postavljanja ploče nestalim novinarima predstavnici UNS-a i DNKiM-a sreli su se sa zamenikom predsednika opštine Gračanica Ljubinkom Karadžićem i predsednicom SO Gračanica Brankicom Kostić i obišli lokaciju u Gračanici na kojoj je UNS-u dodeljeno zemljište za izgradnju Novinarskog doma od strane opštine Gračanica.

U Domu kulture u Goraždevcu u poslepodnevnim satima biće otvorena izložba fotografija Branka Belića i predstavljena foto-monografija „Lica“ u kojoj se prepliću poznati likovi novinara, slikara, glumaca, političara…

 Foto: UNS 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend