17. mar 2015.

Urušen ugled novinarske profesije

newspapers-and-glasses-1341392353G4gLekari koji su bili u vozilu obratili su se za pomoć i Ministarstvu zdravlja i Vojsci Srbije. Vojska je odlučila da reaguje i pomogne životno ugroženoj bebi. Tom prilikom poštovane su sve neophodne procedure – izjavio je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar, objašnjavajući da je nakon odluke nadležnih gde će biti sletanje zadatak Ministarstva zdravlja bio da uputi tim stručnjaka i sanitet.

– Da li će to biti Niš, Kragujevac ili Beograd, odluka je zavisila od više faktora, rekao je Lončar u pokušaju da odgovori na pitanja koje je javnost postavila još u petak – zašto je helikopter poleteo baš za glavni grad i ko je doneo tu odluku.

U iščekivanju izveštaja komisije o tome šta su pravi razlozi pada helikoptera, mišljenja su podeljena. Čak ni stručnjaci nisu saglasni da li je letelica bila ispravna, imala dovoljno goriva, a piloti bili dovoljno stručni i obučeni. Ipak, javno mnenje uglavnom smatra da su ministri nemile događaje pokušali da iskoriste za ličnu promociju, a da je sporednu i loše odigranu ulogu u petak izvela većina medija u Srbiji.

Neprofesionalno izveštavanje o padu helikoptera, ali i o kidnapovanju dvogodišnje devojčice, do te mere je urušilo ugled novinarske profesije da je javnost počela da sumnja u svaku informaciju koja se objavljuje.

Proveriti činjenice

Nino Brajević, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije, kaže za Danas da su mediji objavljivali informacije koje nisu proveravane „na terenu“. – Kada se desi ovako nešto, jasno se vidi koliko je važno pre objavljivanja proveriti sve činjenice – navodi Brajević.

Nepoverenje javnog mnjenja najbolje ilustruje rečenica „sve je to izrežirano“, koja sve češće ilustruje epilog hvatanja kidnapera. Taj slučaj je imao srećan završetak, što je najvažnije za devojčicu i njene roditelje, za razliku od tragedije u kojoj je, usled rušenja helikoptera, stradalo sedam osoba, uključujući i bebu. U trci za što bržim pružanjem informacija, ali i skidanja odgovornosti sa nadležnih, mediji su plasirali neproverene, netačne i senzacionalističke vesti. Informaciju da je beba bezbedno stigla u Kragujevac prvi je pustio RTS, a nedugo zatim, i bez objašnjenja, skinuo sa sajta. Potom je usledila vest novinske agencije Beta, koju je prenelo nekoliko medijskih kuća, da je helikopter sa bebom i spasiocima uspešno sleteo u Beograd. Ubrzo je usledilo izvinjenje i objašnjenje u kojem se navodi da je novinar pogrešno razumeo i preneo izjavu direktora Instituta za majku i dete Radoja Simića. Naime, on je rekao da je ekipa Instituta spremna da dočeka dete, a Beta je napisala da je dete već „dočekano“.

Novinski poslenici bi, u najmanju ruku, trebalo da izvuku pouku da agencijske vesti, posebno u delikatnim situacijama, ne uzimaju zdravo za gotovo, već da ih pre objave provere. Međutim, u vezi sa netačnom informacijom da je helikopter bezbedno sleteo, pojavile su se i sumnje da nije reč samo o pogrešno prenetoj izjavi, već namerno plasiranom saopštenju vlasti u cilju promovisanja pojedinih ministara. Naime, vest je tako „upakovana“ da odmah posle informacije da je helikopter sleteo sledi rečenica da su bebu, medicinsko osoblje i pilote dočekali lično ministri zdravlja i odbrane, Zlatibor Lončar i Bratislav Gašić. Takvu sumnju izrazilo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije ističući da je nedopustivo informisanje građana „koje se zasniva na unapred sročenim saopštenjima ili smišljenim scenarijima koji dovode čitaoce, slušaoce i gledaoce u zabludu“. NUNS upozorava da se na ovaj način urušava kredibilitet novinarske profesije i gubi poverenje građana u medije.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže za Danas da je opšti utisak da se ne radi o grešci i pogrešno prenetoj izjavi, već da je vest o uspešnom spašavanju bebe unapred smišljena i plasirana.

– Da li su to radile PR službe ili neko drugi, sasvim je svejedno sa stanovišta profesije. Mediji nisu dobro radili svoj posao. Nisu činjenice proveravali iz više izvora – ističe Obradović. On dodaje da je potrebno još vremena za podrobniju analizu izveštaja, ali da je sasvim izvesno da je etički kodeks prekršen.

– Tekst pod nazivom „Izgiboše svi zbog nezrele majke“ u tabloidu Alo vređa i žrtvu i porodice žrtava. On se izdvaja po svojoj brutalnosti. Takođe pothranjuje sumnje da su informacije unapred pripremljene i plasirane od strane PR službi. Ipak, to ne oslobađa novinare i urednike odgovornosti za napisane reči – navodi Obradović. Grešaka u izveštavanju bilo je i u slučaju kidnapovane dvogodišnje devojčice.

– I ovde imamo klasičan primer kako se redovan posao državnih organa pretvara u marketinški spektakl. Uz sve pohvale policiji na efikasnoj akciji, ne vidim razlog zašto bi se na licu mesta pojavljivao ministar Stefanović, sa sve kamerama, niti opravdavam one medije koji su u trci za senzacionalizmom i željom da budu prvi, objavili identitet i sliku devojčice – ističe Obradović. Prema njegovim rečima, zajedničko u oba slučaja je da umesto informisanja o važnim društvenim događajima dobijamo propagandistički pristup koji nanosi štetu pre svega novinarima, jer građani polako gube veru u medijske informacije.

 Ilustracija: Newspapers And Glasses by George Hodan 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend