14. dec 2015.

Visok pritisak i stres boljke lokalnih novinara

stress_writers_blockTokom akcije „Protiv stresa kod pressa“, kod požarevačkih novinara otkriveni brojni riziko faktori za nastanak srčanih oboljenja i dijabetesa. Pritisak rokova, nedostatak fizičke aktivnosti i svakodnevni stres novinarima daju jedva prelaznu zdravstvenu ocenu

U akciji je učestvovalo 13 medijskih radnika sa teritorije Požarevca, 5 dama i 8 muškaraca. Ustanovljeno je da su novinarke boljeg zdravlja nego muškarci. Novinarima su rađene laboratorijske analize, ali su se pratili i drugi faktori rizika poput pušenja, gojaznosti i fizičke (ne)aktivnosti.

Doktori su im kontrolisali i pritisak i ispitali u kojoj meri konzumiraju alkohol. Više od polovine novinara ima povišeni pritisak ili puls kao rizike za nastanak srčanih problema, a nešto manje od polovine ispitanih puši. Takođe, 7 nalaza ukazuje na probleme sa holesterolom ili trigliceridima.

Stres je uzet kao opisna kategorija pa su tako medijski radnici imali priliku da izraze šta ga kod njih izaziva u najvećoj meri. Sedmoro je reklo da su pod umerenim, ostatak pod višim ili visokim stepenom stresa.

Uzroci nastanka stresa su rad noću, rad sa ljudima i kratki rokovi, a bilo je i onih koji su naveli nepravdu na poslu kao razlog za frustraciju.

Pola ispitanih ne upražnjava nikakvu fizičku aktivnost, ostatak umerenu, dok se samo jedan novinar van posla bavi nekim intenzivnijim vidom rekreacije.

Dr Dragiša Jevremović iz poliklinike „Tectum“ objašnjava da su na osnovu dobijenih rezultata novinari izloženiji kardio-vaskularnim problemima od radnika drugih preduzeća i profesija gde je spomenuta poliklinika radila sistematske preglede.

On generalno ističe da je neophodno da novinari menjaju sve od ishrane do navika u pogledu fizičke aktivnosti, te im na kraju na skali od 1 do 5 dao ocenu 4. Međutim, na ovoj skali 1 je najbolji rezultat, 5 najgori, pa su tako požarevački medijski radnici zdravstveno dobili jedva prelaznu ocenu.

Jevremović kaže da će se slične akcije poput „Protiv stresa kod pressa“ organizovati i ubuduće, kako bi se pratilo zdravstveno stanje radno sposobnog stanovništva u Požarevcu.

 Foto: Flickr / Drew Coffman 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend