08. sep 2016.

Zabavištanci novinari

vrtic11U Predškolskoj ustanovi „Pava Sudarski“ u objektu „Leptirić“ vaspitne grupe pripremnog predškolskog programa predškolskog vaspitača Nadice Blažin realizovana je vaspitno – obrazovna aktivnost „upoznajmo zanimanje NOVINARA“

Vlaškalin Kalina je svoje drugare iz vaspitne grupe upoznala sa svojom tetkom Tamarom Vlaškalin, koja je po zanimanju novinar.

Tamara nas je na veoma slikovit, pristupačan način upoznala sa svojim zanimanjem – predstavljanjem, razgovorom, preko dečijih stripova, čuvenog „Mikijevog zabavnika“, „Miki mausa“, dečijih časopisa, intervjua vaspitača i svakog deteta pojedinačno.

Deci je na razumljiv način objasnila posao novinara – da rade u redakcijama novina, radio i televizijskih stanica. Da prikupljaju i obrađuju najnovije informacije, a potom ih – putem listova, radio i televizijskih emisija i raznih kompjuterskih mreža – šalju do publike. Novinari tako nastoje da obaveste svoju publiku o lokalnim, državnim i međunarodnim političkim događajima, o akcijama istaknutih i zaslužnih ljudi, kulturnim i sportskim događajima, Svoju publiku, ukratko, izveštavaju o svemu što misle da bi ona želela ili morala znati.

Novinari se najčešće dele na novinare pisce i na novinare urednike. Prvi obično prikupljaju i pišu informacije u obliku teksta. Na radiju ga ponekad sami i čitaju, a na televiziji ga često sami, u montaži, povezuju s videozapisom. Novinari urednici obično vode računa o fazama koje prethode radu novinara pisca ili se na njega nastavljaju.

Tamara je naglasila da novinar mora da ima veliku odgovornost, veštinu i komunikativnost da bi informacije , koje obrađuje bile tačne i prilagođene potrebama publike.

Deca su uživala , a na kraju aktivnosti Tamara im je podelila voće i slatkiše ,što je decu posebno obradovalo uz želju da se i tokom radne godine družino i zajedno napravimo zidne novine.

 Foto: 058.ba 

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend