18. mar 2016.

Zakon ne važi za povlašćene medije

novineList Informer ponovo krši Zakon o javnom informisanju i niko od nadležnih ne reaguje

Zakonom o javnom informisanju zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito na osnovu njihovog političkog opredeljenja i uverenja ili drugog ličnog svojstva.

Zakonom je zabranjeno ugrožavanje slobodnog protoka informacija putem medija, kao i ugrožavanje autonomije medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom, urednika, novinara ili izvora informacija.

Današnja naslovna strana Informera i tekst o uredniku sajta Krik, ali i najava sutrašnjeg teksta pod naslovom „Veza Stevana Dojčinovića sa stranim špijunima i srpsko-hrvatskim sadomazohistima“, povod je da ponovo podsetimo vlasnike svih medija i urednike, ali i predstavnike vlasti, na poštovanje Zakona o informisanju.

Ovde nije reč o uređivačkoj politici. Ovde je reč o kršenju Zakona

Na meti Informera često se, otkad taj list postoji, nalaze oni koji su na bilo koj način javno rekli nešto protiv aktuelne vlade ili novinari koji se usude da objave bilo kakvu priču u kojoj se postavlja pitanje odgovornosti predstavnika ove vlasti.

Kao novinari redakcije Insajder smatramo da je nedopustivo da predstavnici vlasti takav – povlašćen položaj Informera – pravdaju izgovorima da je taj dnevni list u privatnom vlasništvu i da imaju pravo na svoju uređivačku politiku.

Smatramo da Informer na takav način pokušava da vrši pritisak na novinare, što je Zakonom zabranjeno. Prema našem mišljenju, predstavnici Vlade, čiju politiku Informer brani tako što raznim pojedincima stavlja metu na čelo, imaju obavezu da reaguju javno i da spreče svaki dalji poziv na linč bilo koga.

SLOBODA JAVNOG INFORMISANJA

(Zakon o javnom informisanju, član 4.)

Javno informisanje je slobodno i ne podleže cenzuri.

Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu.

Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročiti vršenjem pritisaka pretnjom odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend