09. apr 2015.

Zaposleni u „Privrednom pregledu“ štrajkuju zbog neisplaćenih zarada

privrednipregledOko 40 zaposlenih u „Privrednom pregledu“ i privatnoj kompaniji „Ecoprint“ započeli su 7. aprila 2015. godine štrajk upozorenja zbog šest neisplaćenih zarada

Zaposleni od poslodavca zahtevaju ispunjavanje nekoliko zahteva, „kako bi zaštitili ugrožene interese, prava i prekinuli kršenje elementarnih postavki Zakona o radu i drugih zakonskih akata“.

Oni traže da im se od 15. do 20. aprila isplati jedna zarada (za oktobar 2014. godine), da se utvrdi dalja dinamika isplata zaostalih neisplaćenih zarada i finansijskih obaveza po osnovu neuplaćenih poreza i doprinosa, kao i da se u skladu sa Zakonom o radu svakom radniku pojedinačno izdaju platni listići ili potvrde o neisplaćenim zaradama.

Zaposleni ističu i da je neophodno da se u slučaju planirane prodaje kompanije drugoj firmi ili preduzetniku, u kupoprodajnom ugovoru istakne i klauzula da budući kupac preuzima sve potpisane ugovore između starih vlasnika i zaposlenih, uključujući zaposlene na ugovorima o delu i sl.

„Kao pravi profesionalci i entuzijasti borićemo se i dalje protiv propasti izdanja ‘Ecoprinta’ i matičnog izdanja ‘Privrednog pregleda’ koji bi bio pravi primer propasti jake, nekada moćne kompanije, a danas starca od 90 leta. Ne treba zaboraviti da se radi o jedinstvenom informativnom listu u regionu koji je svoju reputaciju gradio godinama, a nakon propale privatizacije ‘Grmeča’ od gazde postao podstanar“, navode zaposleni  i dodaju da su ukoliko se ne ispune njihovi osnovni zahtevi, spremni na radikalizaciju protesta, što bi za posledicu imalo dalji krah i gubljenje klijenata.

Zaposleni očekuju da će poslovodstvo i nadležne institucije imati razumevanja za ovaj slučaj, te da će se naći odgovarajuće rešenje popust prodaje kompanije, kako bi se izbegao stečaj ili likvidacija.

„Upozoravamo da je po članu 121. Zakona o radu poslodavac dužan da svakom zaposlenom, prilikom svake zarade i naknade dostavi i obračun, čak i za sve mesece za koje nije isplatio zarade, što se u našem slučaju nije desilo“, navode oni.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend