28. jul 2016.

Stojan Marković: Nama vlada nije neophodna

bg-stojan-markovic-foto_N1Što se tiče ovakvog stanja u Srbiji, nama vlada nije ni neophodna. Ako fukcionišemo ova tri meseca bez vlade, onda ne vidim razlog da bude formirana osim da neki od „podobnih“ dobiju ministarske fotelje, kaže član Saveta za štampu i urednik Čačanskih novina, Stojan Marković

Mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić je rekao da će on vladu da sastavi do sredine sledećeg meseca ili će je formirati neko drugi.

„Meni sve ovo liči na predstavu Čekajući Godoa. Samo sada imamo „one man show“, odnosno monodramu“, kaže Marković i dodaje da ne zna da li je premijer bio iskren kada je rekao da ćemo vrlo brzo dobiti vladu.

Urednik Čačanskih novina kaže da sa jedne strane premijer nas uverava da on ne trpi pritiske, a „pre neki dan smo čuli da su ogromni pritiski oko formiranja vlade„.

„Većih iznenađenja neće biti. Za mene bi pravo pozitivno iznenađenje bilo kada bi se neko od stručnih ljudi  prihvatili da učestvuju u vladi. Ali vidim da od toga nema ništa“, kaže Marković.

Marković kaže da bi nova vlada trebalo da radi na rešavanju „realnih problema“.

„Za početak svakoj vladi bi preporučio da prestane da hvali samu sebe, i da počne da rešava realne probleme. Čega god da se dohvati, dohvatila se velikog problema“, kaže Marković.

„Medijske reforme obesmišljene“

Mnogo novca poreskih obveznika zemalja EU je potrošeno ulazud, ponovo smo na početku, kaže Stojan Marković, komentarišući medijske reforme u Srbiji. Kaže da veruje da su „svi doprineli obesmišljavanju“ medijskih reformi.

„Sada kao teme imamo ekologija, položaj manjinskih grupa, mladi i očuvanje jezika. Ali sve se svodi na inventivnost onih koji pišu projekte, jer ni lokalna uprava ne može da proceni šta je javni interes u nekom gradu“, kaže Marković.

Za finansiranje medijskih projekata Ministarstvo kulture izdvojilo je više od 150 miliona dinara. Lično ministar Ivan Tasovac odlučio je, međutim, da ne uvaži mišljenje stručne komisije i da njihovih devet predloga promeni. Nekima je dao više, nekima manje, a nekima ništa.

Glas zapadne Srbije i Čačanski list uputili su otvoreno pismo predsedniku vlade i ministru kulture i informisanja, u kojem se navodi da se prilikom raspodele budžetskih sredstava za medije ne vodi računa o lokalnim medijima i da novac dobijaju oni čiji se vlasnici, citiram, „dobro kotiraju“ u udruženjima novinara.

„Mi smo prošle godine imali mnogo primedbi kako se radi projektno finansiranje. Pojedini lokalni moćnici su menjali odluke komisije, i tako je obesmišljavali. Jedina sankcija je bila politička odgovornost. Ove godine će i Ministar nositi deo te odgovornosti. Nije odgovornost samo na njemu, nego na svima nama. Nismo mi položili taj ispit. Donošenje medijskih zakona nije doneo rezultat koji je trebalo“, kaže Marković.

On kaže da bi za početak trebalo da se pridržavamo zakona koje imamo.

„Da bismo otklonili sve sumnje, oni koji konkurišu moraju da budu edukovani. Mnogi kupuju i naručuju da oni koji umeju napišu to za njih. Onda kada treba da realizuju projekti nastaje problem“, kaže Marković.

„Svi imamu pravo na informisanost, to je komunalna usluga“

Urednik Čačanskih novina kaže da treba da se odgovori na pitanje da li mi imamo možda previše ili premalo medija, i kako se država odnosi prema tome.

„Moramo da znamo šta država hoće na medijskom planu. Svi imamu pravo na informisanost, to je komunalna usluga kao što je školstvo i zdravstvo. U komunalni ambijent je i pravo da građani koji žive u malim sredinama budu informisani. Gotovo je nemoguće praviti biznis plan, ostaje finansiranje putem konkursa i javno transparentno. Problem je sada što mnogi ne znaju šta je tema o javnog značaja“, kaže Marković.

Govoreći o zakonu o autorskim i srodnim pravima, Marković kaže da je to „jedan od najlošijih zakona u Srbiji“.


Video prilog televizije N1 pogledajte ovde.

 Foto: N1 

1 komentar za: “Stojan Marković: Nama vlada nije neophodna

  1. svetlanast.

    Nama u Srbiji je kako se cini, potreban samo AV.
    Vlada, skupstina i ostale institucije, ako ne rade kako im AV kaze, i one su visak.
    Narocito Sasa Jankovic i Rodoljub Sabic..
    Ni zakoni nam nisu potrebni.
    Vazno je da su napisani.
    Bice kako AV kaze, „ne dam“ i tacka
    Ako bilo ko misli drugacije, SNS ce da ga „staviti“ na IZLOZBU, i karikaturiste.
    Nesto tu nije jasno: Kako to da ga svi sa Istoka i Zapada, pri svakom susretu grle i ljube, a on tvrdi da ga „pritiskaju“.
    Mozda je i njima mnogo obecao, kao i gradjanima u Srbiji, pa sad stiglo da obecano i uradi.
    Nisu oni kao narod u Srbiji, da ne pamti ni sta je juce bilo.

    28. јул 2016. at 15:50

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend