27. sep 2016.

Veran Matić: Mijatović i Ulemek potvrdili optužnicu

Veran Matić, foto: Jana Nikolić

Veran Matić ispred Specijalnog suda, foto: Jana Nikolić

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara ističe da su Zoran Mijatović i Milorad Ulemek izneli dokaze koji potvrđuju optužnicu protiv izvršilaca ubistva Slavka Ćuruvije

„Svedočenja Zorana Mijatovića, nekadašnjeg zamenika načelnika Resora državne bezbednosti, i Milorada Ulemeka, nekadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije, potvrđuju optužnicu protiv izvršilaca ubistva Slavka Ćuruvije“, istakao je danas Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Matić u izjavi za medije podseća da je Mijatović na suđenju za ubistvo Ćuruvije prošlog petka rekao da 2001. godine, kada je sprovođena jedna od prvih istraga o ubistvu, nisu utvrđeni drugi razlozi za nalaganje praćenja Ćuruvije nekoliko dana, neprekidno, pre ubistva, osim očigledne zloupotrebe pratećeg aparata za izvršenje ubistva Ćuruvije.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara podsetio je i na to da je Milorad Ulemek, svedočeći juče pred sudskim većem, potvrdio da mu je Radomir Marković rekao da su ubice Slavka Ćuruvije Miroslav Kurak i Ratko Romić. Ulemek je ostao i pri izjavi koju je u fazi istrage dao Tužilaštvu za organizovani kriminal, čime je posredno potvrdio da je od njega krajem marta 1999. godine Radomir Marković tražio da ubije Ćuruviju, a kasnije iz zatvora i da organizuje likvidaciju Kuraka. Pored toga, Ulemek je, ističe Matić, rekao da je na osnovu sopstvenog iskustva siguran da su organizatori i izvršioci optuženi, kao i da mu je prećeno kako bi odustao od svoje izjave, što nije učinio.

Veran Matić je rekao da se nada da će nadležni državni organi „istražiti i pred lice pravde izvesti sve osobe koje su pretile i učestvovale u pretnjama svedoku i time izvršile krivično delo protiv pravosuđa“, i izrazio nadu da će, „uz podršku nezavisnosti suda… svi pokušaji uticaja na svedoke biti primereno istraženi i sankcionisani“.

Povezane priče:

Legija: Meni i mojoj porodici zbog svedočenja pretili likvidacijom

Zoran Mijatović: Imali smo indicije da iza ubistva Ćuruvije stoji Služba

3 komentara za: “Veran Matić: Mijatović i Ulemek potvrdili optužnicu

  1. Nezavisna Publika

    Na kom je to rocistu bio gospodin Matic? Srecom, bilo je tu i pravih i nezavisnih i novinara, bice nadam se i Sudija!

    27. сеп 2016. at 13:35
  2. Stvarno se pitam na kom je sudjenju bio ovaj HRABRI svedok. Kako on to zna sta je Ulemek rekao…cita mu misli…Kad se toliko zalaze za istinu zasto je izbegao da svedoci. Cega se on to plasi…istine…Jeste li nezavisni ili…

    27. сеп 2016. at 19:31
  3. mira

    Ja sam procitala da je izjavio: „Ovi Radonjini što su ubili Ćuruviju“. Pa da je SAM zakljucio ko su ti ljudi, kada ih je sreo u hodniku! Ocigledno je da se ovde nesto debelo mulja, kada je glavni svedok neopevani lazov i ubica Legija! A da mnogi imaju putera na glavi, jasno je kao dan.

    28. сеп 2016. at 09:52

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend