07. dec 2016.

Danas u vrhu po broju balansiranih tekstova

Dnevni listovi Danas i Večernje novosti imaju najveći broj celovitih, balansiranih tekstova, pokazala je danas predstavljena analiza štampanih medija

novine-trafika-kiosk-dnevni-listPrema navodima Kvartalnog medijametra, analize koju su zajednički radili Institut za javnu politiku i Medijski arhiv Ebart, najveći broj tekstova na naslovnim stranama štampe u Srbiji u trećem kvartalu ove godine bilo je o premijeru Aleksandru Vučiću – 630, slede Ivica Dačić sa 240 i Tomislav Nikolić 198 tekstova.

Najveći broj tekstova koji su se bavili premijerom bili su vrednosno neutralni (92.5 odsto). Iz ovog trenda su donekle iskočili Danas i Blic sa četrnaest negativnih tekstova o Vučiću. S druge strane, najviše pozitivno intoniranih tekstova o predsedniku Vlade je moglo da se pročita u listu Alo (šest), Blicu (pet), Večernjim novostima (tri) i u Kuriru i Informeru (po dva).

Prema rečima medijske analitičarke Danice Laban, i o opozicionim liderima je u najvećoj meri izveštavano neutralno – u 86 odsto tekstova. Od opozicionih lidera najzastupljeniji je bio Bojan Pajtić, kojem je napisano 92 teksta, Vojislavu Šešelju 90 i Borisu Tadiću 74, a najviše negativnih je napisano o Šešelju 16.

Kako je navela, vladajuće i opozicione stranke su predstavljene u podjednakom broj tekstova, po 278, takođe dominantno neutralno.

Urednik izdanja iz Medijske arhive Ebart Velimir Ćurgus Kazimir ocenio je da je karakteristika praćenog perioda srpske štampe, u odnosu na prethodne apsolutna dominacija politike.

– Političke teme, pre svih unutrašnje, pokrile su sve druge oblasti, te možemo da se zapitamo da li se uloga medija u Srbiji svela samo na to da prati i reaguje na političke događaje ili postoje još neke oblasti u našem životu u svakodnevnici, rekao je on.

Prema njegovoj oceni, „vladavina politike“ na neki način ugrožava i razvoj samog novinarstva.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković analizirao je nedeljnike, koje je podelio prema dva kriterijuma, na proevropske i antievropske i na kritične prema vlasti i provladine.

Iako, kako je rekao, nema nijedan eksplicitno provladin nedeljnik, izuzev Pečata u kojem ima indirektne podrške vladi Aleksandra Vučića i to u meri koliko je kritičan prema Zapadu i „strankama petooktobarskih pobednika“.

Vuk Stanković je rekao da je imidž vlasti u nedeljnicima personifikovan kroz Vučića i da se o njemu održava slika diktatora, bez kompetencija, koji je izvor šire nestabilnosti, medijski manipulant, posvećen isključivo propagandi.

Medijametar pokazuje da je od stranih lidera u srpskoj štampi najprisutniji Vladimir Putin i najviše pozitivnih napisa je o Rusiji, kao i da se izrazito negativno izveštava o odnosima u regionu, pri čemu se javnost podseća na sukobe i 31 odsto tekstova su negativni.

Analiza ukazuje i to da je neimenovane izvore u i tekstovima najviše koristi Kurir 44 odsto, najmanje Danas 13 odsto.

Vučić: Ne mogu da prihvate da je Vučić vredniji

Komentarišući primedbe Evropske komisije na nedovoljnu slobodu medija u Srbiji premijer Aleksandar Vučić je rekao da se s tim ne slaže. „Imate apsolutnu slobodu, radite šta hoćete, kako hoćete, u meri kojoj hoćete. Svako pitanje imate pravo da postavite i dobijete odgovor“, obratio se Vučić predstavnicima medija. Predsednik Vlade je dodao da „oni koji gube na političkoj sceni ne mogu da prihvate da manje rade, da su manje disciplinovani i odgovorni, kao što to ne mogu da prihvate ni mediji koji ih podržavaju i koji su za vreme njihove vlasti otimali novac od države“. „Ne mogu da prihvate da njihovi ljubimci ne mogu da me pobede. Ne mogu da priznaju i da kažu da je Vučić vredniji, sposobniji, angažovaniji, nego mora neko drugi da bude kriv, mediji, Sveti Petar…“, naveo je Vučić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend