19. apr 2017.

Prigovori čekaju članove REM-a: Neki na godišnjem, neki bolesni, a nekima ističe mandat

Zbog izveštavanja medija tokom predizborne kampanje građani Srbije su podneli Regulatornom telu za elektronske medije (REM) šezdeset prigovora. Međutim, stručna služba REM-a još nije obradila sve prigovore, potvrdili su iz REM-a za Insajder.

„Sve prijave su na obradi, neke su na dodatnom uređenju“, kaže za Insajder Nenad Janković, generalni sekretar REM-a.

Sednica Saveta REM-a još nije održana niti se tačno zna kada će biti, a Janković kao jedan od razloga za to vidi u činjenici da REM nije u punom sastavu.

„Sednica nije još zakazana, ne znamo kad će tačno. Verovatno do 1. maja. Neki članovi Saveta koriste stare godišnje odmore, neki imaju zdravstvene probleme. Takođe, mandat troje članova REM-a ističe početkom maja“, rekao je Janković za Insajder.

Podsetimo, REM prvi put od osnivanja nije pratio izveštavanje medija tokom tek završene predizborne kampanje za predsedničke izbore.

Iako je zakonska obaveza REM-a da kontroliše da li emiteri te odredbe zakona i poštuju, ovo telo je odlučilo da ne nadzire izveštavanje tokom kampanje, već da postupa samo po prijavama građana o uočenim nepravilnostima.

Zbog toga su ostavke članova REM-a zatražila brojna profesionalna udruženja, a to je i jedan od zahteva učesnika protesta u više gradova Srbije i oko 50 organizacija civilnog društva koje su istakle da REM nije ispunio svoju zakonsku obavezu unapređenja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija i unapređenja i zaštite slobode izražavanja.

Podsetimo, REM još nije dostavio izveštaj o rezultatima nadzora izveštavanja medija tokom kampanje za parlamentarne izbore iz 2016.

U maju ove godine šestogodišnji mandat u Savetu REM-a ističe trojici članova: Slobodanu Veljkoviću, Božidaru Nikoliću i Milošu Rajkoviću.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend