09. nov 2017.

Šefica za informisanje GO Voždovac: Nije zabranjeno snimati

Marina Ralević, šefica odseka za informisanje Službe za informisanje i protokol Gradske opštine Voždovac, koja je ekipu TV N1 pratila u stopu i snimala telefonom na otvaranju zdravstvene stanice u Prnjavoru, izjavila je da u tome ne vidi ništa sporno jer, kako navodi, prema zakonima Republike Srbije nije zabranjeno snimanje na javnim skupovima.

„Tokom današnjeg događaja u Prnjavoru, primetila sam ljude koji su bili neprijatni prema građanima. Nisam znala o kome je reč, niti da su u pitanju novinari, a još manje koje medijske kuće, pošto danas svako ima kameru i snima“, saopštila je ona.

Ralević dodaje da nije krila gde radi niti je, kako tvrdi, imala zlu nameru „već želju da u nekom momentu postavim pitanje ko ima pravo tako da se ophodi prema građanima i da vidim o kome je reč“.

Dodaje da se i novinari bave javnim poslom, te je i njihovo delovanje podložno kritici javnosti.

„Ja postavljam pitanje, šta navedena novinarka krije u svom radu, čega se plaši ako joj kao javnoj ličnosti smeta snimanje. Ako se javne ličnosti snimaju, ako imamo pravo da snimimo poštara, lekara, radnika na šalteru, zašto je problem snimati ljude koji čine isto? Pogotovo što se radi o televiziji velike popularnosti u Srbiji, čiji su novinari mega zvezde, te sam sigurna da svakoj televiziji takvog renomea prija kada ih građani prepoznaju i kada promovišu njihov rad“, navodi se u saopštenju Marine Ralević.

Pogledajte snimak i procenite sami da li je novinarka N1 bila neprijatna prema građanima kako to tvrdi šefica Odseka za informisanje opštine Voždovac (NEMONTIRAN MATERIJAL):

NUNS osudio „nadzor“ izveštavanja TV N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro je protestovalo zbog ometanja u radu novinarske ekipe TV N1.

Podsetimo, na otvaranju zdravstvene stanice u Prnjavoru ekipu TV N1 je pratila i snimala telefonom zaposlena u opštini Voždovac, dok su novinarka i snimatelj radili anketu s građanima.

„Novinari u Srbiji odavno nisu samo mete fizičkih i verbalnih napada ili pretnji. Jedan od važnih vidova pritiska odnosi se i na zabranu novinarima da izveštavaju sa određenih mesta, praksa da neki novinari/mediji nisu ni pozvani na određene događaje od javnog interesa čime im je uskraćeno pravo da obavljaju svoj posao, a evo sada imamo patentiran i svojevrsni ‘nadzor izveštavanja’, što predstavlja određeni pritisak na novinare“, saopštio je NUNS.

NUNS upozorova da je najnoviji incident „logičan nastavak učestalog etiketiranja i targetiranja TV N1 kao ‘američke televizije’ i apeluje da se sa tom praksom prestane.

„Pozivamo Službu za informisanje SO Voždovac, predsednika opštine Voždovac i koji je bio svedok ovog incidenta ali i SNS, koji je kadrirao u ovoj beogradskoj opštini, da javnosti pruže objašnjenje za ovaj nesvakidašnji čin“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend