31. okt 2019.

Janjić: Odgovor „nisam prodao jedan metak“ je spin, važni podaci uzbunjivača (VIDEO)

Nije poenta da li je neko "prodao neki metak ili nije", već da se provere podaci koje je uzbunjivač Aleksandar Obradović izneo o kupovini oružja u koje je umešan otac ministra Nebojše Stefanovića, sve ostalo je spinovanje, kaže glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Beta Dragan Janjić. O spaljivanju knjige Gorana Vesića kaže da to nije krivično delo i da je neumesno poređenje sa nacističkom Nemačkom.

„Ono što je osnovno, to je da vlast bila u obavezi da proveri podatke koje je iznosio Obradović. Drugo, tvrdi se da on pet godina iznosi, špijunira, a reagovalo se tek sad kada je izneo podatke koji se tiču nekog ministra. Pa čemu služe službe, zašto ga prate pet godina, zašto ga puštaju da pet godina iznosi podatke. I gle čuda – kada iznese podatke o ministru, on se hapsi“, izjavio je Janjić u Novom danu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom tvrdnji da je umešan u trgovinu oružjem, rekao da neće biti predsednik ako mu nađu da je „prodao jedan metak bilo kojoj firmi i zaradio jedan dinar“.

Janjić kaže da vlast treba da odgovori na potpuno opravdanja pitanja medija o recimo, poslovanju firme GIM, o tome kako je uvećala svoj profit nekoliko hiljada puta i umešanosti oca jednog ministra.

„Umesto toga, imamo odgovor da ‘nismo prodali nijedan metak’. Nije reč o tome…I to je posledica potpunog nedostatka razmene mišljenja, slobodne razmena stavova, nego je sve spinovanje. Vi hoćete da otklonite krivicu i to spinujete. I to činite preko mejnstrim medija. Oko 80 posto gledalaca nije ni znalo ko je Aleksandar Obradović, sada su saznali, ali kroz prizmu i gledanje vlasti o tome“, rekao je Janjić.

Argument vlasti da Aleksandar Obradović nije uzbunjivač niti to može da bude zato što svoje sumnje o korupciji nije prijavio nadležnom tužilaštvu, već je te informacije prosledio medijima, Janjić vidi kao „pokaznu vežbu“.

„Uvek su to pokazne vežbe, zavisno od kapaciteta društva da se nosi s korupcijom, da nameće vlasti da se bave kontrolom…Kod nas je danas najgore u poslednjih 15 godina, jer se situacija pretvorila u sistematsko etiketiranje ljudi, u čemu učestvuju mediji i najviši državni funkcioneri. To etiketiranje je 19990-tih godina možda bilo opasnije, jer su bile ratne godine, ali evo i danas se gube glave, Oliver Ivanović je ubijen. Mi ne znamo ko ga je ubio, ali znamo da je vođenja kampanja u kojoj je nazivan izdajnikom“, smatra Janjić.

Gost N1 kaže i da navodi da Obradović nije uzbunjivač nije tačno. „Dobili smo tumačenje iz Transparentnosti Srbije. Bitno je kakvi podaci izlaze, bitno je da se proveravaju, a ne kome ćeš ih prijaviti“, navodi Janjić.

Spaljivanje Vesićeve knjige nije krivično delo

O spaljivanju knjige zamenika gradonačelnika Gorana Vesića posle promocije u Beogradu i video snimka koji se potom pojavio, a koji navodno pokazuje da su za to odgovorni članovi Saveza za Srbiju, Janjić kaže da je to jedan „odvratan spin“.

„Paljenje neke knjige je stvar koja se događa, to nije nikakvo krivično delo. I to poređenje sa nacističkim progonom, neverovatno je da se to radi i porede takve stvari. Ovo je bio izraz protesta i nema nikakve veze s nacističkom Nemačkom, to su suprotne stvari“, ocenjuje Janjić.

Janjić tvrdi i da nije poznato šta se desilo, da video snimak lako može da bude montiran.

„I da se desilo, ne znamo šta se desilo, vidimo ruku sa spaljenjom knjigom, ne znamo ko je napravio snimak, i vi s tim sada možete da spekulišete, možete da ponavljate da je to uradila jedna ličnost, a on može da se brani, nema mogućnosti. To je pokazatelj bolesti društva, nefunkcionalnosti institucija, koje se nisu ni oglašavale povodom ovoga, a vodi se haranga na najvišem nivou, u kome učestvuju predstavnici vlasti“, naglasio je urednik Bete.

EU menja „pravila“

O putu Srbije ka EU i oceni predsednika Srbije da je „sudija odlučio da menja pravila igre u toku meča“, Janjić kaže da je Eu u nekoj vrsti krize.

„EU je u nekoj vrsti krize i ja mislim da će se ovaj pravac koji je ustanovio Emanuel Makron održati. Naša pozicija je da odlučimo gde nam je dom, gde pripadamo. Ako smo odlučili da pripadamo Evropi, treba da idemo u tom pravcu, normalno je da sarađujemo sa svima, da trgujemo, ali onog trenutka kada uđete u EU, morate da se povinujete zakonima Unije. To je, ja mislim, jedina stana na koju možemo da idemo“, kazao je Janjić.

Prema njegovim rečima, Srbija je okružena zemljama EU i NATO, a najgora moguća opcija je da ostanemo „usamljeno ostrvo“.

Sporazum sa Evroazijskom unijom je, smatra Janjić, više simboličan gest.

„Taj sporazum nam povećava tržiste za devet miliona ljudi, ne više, jer mi već imamo takve sporazume sa najvećim članicama te unije – Rusijom, Belorusijom. Tako da je potpisivanje sporazuma više simboličan gest koji treba da kaže – ‘Evo vidite EU, možemo mi i na drugi stranu’, kao i da se poruči ovde prosruski opredeljenim biračima da smo se okrenuli Rusiji“, kaže Janjić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend