10. okt 2022.

Zvezdan Terzić u sudu novinarima Insajdera: Blago meni s vama (VIDEO)

U toku emitovanja serijala Insajdera „Pravila igre“ u kojem je otkriven mehanizam zloupotreba sa transferima fudbalera u velikom broju klubova, među kojima je i OFK Beograd, Zvezdan Terzić, bivši direktor ovog kluba, napustio je zemlju. Ispostavilo se, po svemu što je kasnije usledilo, da je bio u bekstvu. Nakon što se dve godine kasnije predao, suđenje za zloupotrebe prilikom prodaje igrača počelo je 2010. godine i još traje, a deo optužbi u međuvremenu je zastareo. Danas je Terzić pred novim sudskim većem ponovio svoju odbranu, a ekipi Insajdera uoči ročišta obratio se tonom koji govori više od onoga što je rekao.

„Blago meni s vama“ – jedna je od rečenica koju je ekipi Insajdera uputio Zvezdan Terzić, generalni direktor FK Crvena Zvezda u zgradi Suda uoči suđenja koje se protiv njega vodi već više od 10 godina. Povod za ovakvu reakciju očigledno su činjenice koje je Insajder objavio pre više od 14 godina u serijalu „Pravila igre“.

Posle višemesečnog istraživanja, koje je obeleženo ozbiljnim upozorenjima, ali i pretnjama novinarima Insajdera da odustanu od teme „fudbalska mafija“, u šest emisija objavljeno je sve o velikim finansijskim interesima, ubistvima, nameštanju utakmica i otmicama koje su postale sastavni deo srpskog fudbala.

U toku emitovanja serijala, Terzić napušta zemlju iz, kako je rekao, porodičnih razloga. Kasnije je tvrdio da je otišao na usavršavanje, pa na lečenje, jer se povredio na skijanju. Godinu dana kasnije u izjavi za Novosti na pitanje zašto je otišao ako se ne oseća krivim, Terzić je rekao da je uradio ono što bi uradio svako drugi kada bi dobio informaciju da je „pripremljen za odstrel“.

Nakon dve i po godine bekstva, Terzić se sam predao 2010, a iako je za njim tada postojala poternica, nije uhapšen prilikom ulaska u zemlju. Određen mu je pritvor iz kog je izašao uz plaćanje milion evra jemstva da se brani sa slobode.

Suđenje mu je u nekoliko navrata počinjalo ispočetka.

Optužnica za zloupotrebe u fudbalu podignuta je 2010. Pored Terzića, optužnicom su se teretili bivši direktor OFK Beograd Vladimir Bulatović, bivši sekretar zajednice prvoligaša Milovan Nikodinović i fudbalski menadžer Dražen Podunavac.

Terzić pred sudom: Sve u fudbalu plaćali smo kešom

Danas su u Palati pravde svoju odbranu, pred novim sudskim većem kojim predsedava sudija Ana Đuričković Trifunović, izneli Zvezdan Terzić i Dražen Podunavac.

Zvezdan Terzić u sudnicu je, između ostalog, došao i u pratnji svog brata Dejana Terzića.

Na samom početku, sudija Ana Đuričković Trifunović zamolila je njegovog brata da napusti sudnicu jer je od strane tužilaštva ranije predložen za svedoka, ali još u postupku nije saslušan. Kako je obrazložila sudija, suđenje će moći da prati nakon što se izjasni da li želi da svedoči u postupku ili ne.

Nakon što je konsatovano da su branioci prisutni, sudija je reč dala optuženom Zvezdanu Terziću koji je naveo da ostaje pri svemu što je rekao na početku ovog dugotrajnog sudskog postupka, a to je tvrdnja da nije kriv. Želeo je da, kako je rekao, objasni i novom sudskom veću kako je funkcionisao fudbal i sport u Srbiji.

„U vreme sankcija, kada devizni računi nisu postojali svi sportisti u Srbiji isplaćivani su u kešu. U fudbalu su svi funkcionisali preko internih blagajni i novca u kešu. Tako je isto funkcionisao i OFK Beograd“, rekao je Terzić kome se upravo sudi za malverzacije dok je bio na čelu OFK Beograd.

On tvrdi da je evidencija o transferima novca u klubu vođena kroz internu blagajnu i da o tome postoji validna dokumentacija.

„Za svaki dinar imam dokumentaciju. I svi klubovi su, u to vreme između 1997-2003. funkcionisali tako ali se sudi samo predstavnicima OFK Beograd i Zvezde“, rekao je Terzić dodajući da je u pitanju politički motivisan postupak.

Klub je, kako tvrdi, u to vreme živeo od pozajmica glavnog finansijera Mike Brašnjovića, biznismena koji je 2006. godine hapšen kao član „stečajne mafije“ i to osumnjičen da je preko Poštanske štedionice dobijao kredite s kamatom ispod tržišne, a s kojima bi kupovao preduzeća u stečaju i čija cena je obarana. On je, 2006. dok je bio u pritvoru kao osuminjičeni član stečajne mafije u Centralnom zatvoru, izvršio samoubistvo.

Kako je danas obrazložio Terzić, upravo Brašnjović je od svojih prijatelja prikupljao novac za klub, a taj novac pozajmljivao klubu.

Upravo uplatu od milion i 300 hiljada evra na račun of šor firme u Brašnjovićevom vlasništvu, za šta se sudi Terziću, odbrana predstavlja kao vraćanje pozajmice.

„Deo tog novca bile su direktna pozajmica, a ostatak novca je on isplatio ljudima kojima je dugovao, a vezano za finansiranje OFK Beograd“, istakao je Terzić.

Dodao je da je OFK Beograd, pored ovog novca u kešu, Brašnjoviću bio dužan i 80.000 evra i preko računa, koji mu nikada nije vraćen. Na pitanje tužioca koji je princip da milion i trista evra ide na ruke, a 800 hiljada preko računa, Terzić nije imao precizno objašnjenje.

„Često smo zapadali u probleme tada. Računi su bili u blokadi, ali i da nisu – svi su tada tako radili“, rekao je Terzić.

Na pitanje sudije da li je klub dobijao donacije, Terzić je odgovorio:

„Donacija nije bilo, jer ko danas poklanja novac.“

Na današnjem ročištu svoju odbranu izneo je i fudbalski menadžer Dražen Podunavac koji je takođe ostao pri ranijem iskazu da nije kriv. On tvrdi da je „optužen samo zato što je radio svoj posao“ kao i da „sve što je radio, radio je po nalogu OFK Beograda“.

Sledeće ročište sudija Trifunović zakazala je za 16. novembar od 10 i 30.

Na kraju suđenja, sudija se obratila direktno Zvezdanu Terziću.

„Gospodine Terziću, za vas je poziv za sud obavezan. Uz puno razumevanje toga što radite, nikakvo protokolarno prisustvo UEFA, FIFA, NASA neće biti opravdanje da se ne pojavite pred sudom“, rekla je sudija dodajući da bi sankcije mogle biti i određivanje pritvora kao i visokog jemstva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend