07. nov 2022.

Reporteri bez granica pozvali policiju da hitno otkrije one koji prete Danasu i zaštiti medije

Reporteri bez granica osudili su jezive pretnje Danasu, u kojima se ovaj dnevni list naziva „beogradski Šarli ebdo“ i najavljuje se „kiša metaka“

„Beogradski Šarli ebdo“, tako je prozvan Danas u mejlu kojem se novinarima ovog dnevnog lista preti „kišom metaka“, naveli su Reporteri bez granica (RBG) na svom Tviter nalogu. 

„Reporteri bez granica osuđuju ovu pretnju smrću, pozivaju policiju da hitno identifikuje počinioca(e) i zaštiti medije“, piše u njihovom tvitu.

Danasu je pretnja stigla juče na službeni mejl glavnog i odgovornog urednika Dragoljuba Draže Petrovića. „Kiša metaka krenuti da lomi prozore redakcije“ kada se najmanje budu nadali, jer su se „stavili na stranu neprijatelja srpskog naroda“, kaže se u mejlu.

Opisuje se čak i to čega će se sećati „sve do ovih reči koje se nalaze u ovom mejlu koje će biti poslednja stvar koju ćete videti pre nego što će neki metak proći kroz vaše lobanje i poslati vas u limbo“.

Ovo je verovatno najbrutalnija među mnogim pretnjama koje stižu ovom listu, kao i drugim medijima koji kritikuju vlast.

“Nama često stižu preteći mejlovi, ali nikad nije bilo ovako jezivih. U nedelju oko dva sata popodne otvorio sam službeni mejl i šokirao se kako je jezovito napisano. Pisao je očigledno neki čovek koji zna dosta podataka o redakciji. Razmišljali smo da li da publikujemo ili prvo prijavimo policiji i došli do zaključka da je bolje da obavestimo javnost o tim pretnjama, kao i urednike, novinare i zaposlene u redakciji da ako neko oseća nelagodnost, dok policija to ne raščivija, da ovih dana rade od kuće” rekao je  za Cenzolovku glavni i odgovorni urednik Danasa Draža Petrović. 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend