28. maj 2014.

Istraživanje o prikrivenoj kontroli medija u Srbiji

anemlogo

Istraživanje pod naslovom „Prikrivena kontrola – ugrožavanje medija u Srbiji“ objavila je Svetska asocijacija novina i novinskih izdavača (WAN-IFRA) u saradnji sa Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN).

Izveštaj, čiji je glavni istraživač dr Jovanka Matić, opisuje mehanizme „prikrivene kontrole“ koji ugrožavaju prava građana Srbije na slobodno i nezavisno informisanje i ujedno daje preporuke kojima bi se prekinula ova nedemokratska praksa.

Važni zaključci istraživanja su sledeći:

  1. Procene su da država učestvuje sa 23 do 40% realne vrednosti ukupnog marketinškog tržišta.
  2. Direktne subvencije koje država daje medijima u svom vlasništvu ozbiljno narušavaju slobodnu konkurenciju na tržištu.
  3. Državno oglašavanje je arbitrarno i netransparentno i lako se pretvara u mehanizam političkog pritiska na medije.
  4. Državna pomoć medijima treba da se pomeri na finansiranje projekata, posebno na sufinansiranje informativnih sadržaja.
  5. Izmene zakona o oglašavanju treba da uključe kazne za državne organe i funkcionere koji krše zabranu korišćenja javnih fondova za promociju individualnih ili posebnih političkih interesa.

Partnerska organizacija na projektu je Centar za međunarodnu medijsku pomoć (Center for International Media Assistance – CIMA), a projekat su podržale Fondacije otvoreno društvo (Open Society Foundations).

Izveštaj na srpskom jeziku: Prikrivena kontrola – ugrozavanje medija u Srbiji PDF_Icon

Tekst u originalu možete pročitati ovde.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend