14. sep 2016.

Priručnik: Izazovi ‘atipičnih’ poslova

Europska federacija novinara, Međunarodna federacija glumaca, UNI MEI i Međunarodna federacija glazbenika izdali su vodič „Budućnost rada u području umjetnosti, medija i zabave“, koji donosi zaključke i preporuke vezane uz atipičan rad u tim sektorima

Objavljivanje vodiča poklopilo se s predstavljanjem izazova atipičnog rada, koje su organizirale te četiri federacije 8. i 9. rujna u Bruxellesu.

Sektori umjetnosti, medija i zabave su karakteristični po tome da se temelje na projektima i tradiciji freelance poslova, što znači da su ispred promjena i već pokazuju trendove koji će se vjerojatno u budućnosti proširiti potaknuti, između ostalog, i porastom broja internetskih platformi i drugih oblika digitalnog poslovanja.

Radni uvjeti obavljanja atipičnih poslova na europskom tržištu rada ukazuju na niz faktora koji bi mogli dovesti do prekarnog rada i ranjivosti:

– slaba ili nikakva sigurnost zaposlenja ili zakonske/konvencionalne/ugovorne zaštite
– nesiguran, nizak ili neodgovarajući dohodak
– nepostojanje radnikovog izbora u pogledu osnovnih radnih uvjeta kao što je radno mjesto, opis –   posla, radno vrijeme, itd.
– nepostojanje prave socijalne zaštite u slučaju nezaposlenosti, trudnoće ili majčinstva, gubitka –     sposobnosti (npr. bolesti, nezgoda) i starosti
– nizak standard zdravstvenog osiguranja
– ograničen pristup mogućnostima dodatnog obrazovanja
– ograničeno sindikalno zastupanje ili kolektivno pregovaranje.

Među sindikatima, pa čak i nekim tvorcima politika, raste zabrinutost da mnogi oblici dogovora o radu radnicima ne pružaju adekvatnu zaštitu i da za posljedicu imaju porast prekarskog rada. Zakonski okviri, sustavi inspekcija rada, aktivna politika tržišta rada i sudski sustav će se morati modernizirati da bi postali dostupni svim radnicima, bez obzira na prirodu njihovog zaposlenja ili dogovora o radu.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend