14. sep 2016.

Katie Morris o uhićenju turskih pisaca i novinara: Optužbe protiv Ahmeta i Mehmeta Altana apsurdne su i neutemeljene

U Turskoj su tijekom prošlog vikenda, točnije 10. rujna o.g. uhićena dva istaknuta intelektualca, pisca i novinara, braća Ahmet i Mehmet Altan. Razlog uhićenja, kako piše Guardian, jest njihovo gostovanje u jednom televizijskom show-u koji je emitiran dan prije pokušaja vojnog puča u kojem su ‘slali subliminalne poruke’ kojima su poticali ljude na vojni udar. S ovakvim i sličnim apsurdnim optužbama suočen je velik broj onih koji se pokušavaju oduprijeti represiji u Turskoj. Takvi postupci sve jasnije ocrtavaju Tursku kao državu koja sve dublje i dublje tone u diktaturu i sve manje ili gotovo uopće ne drži do ljudskih prava

Na uhićenje Ahmeta Altana i njegovog brata Mehmeta, ali i na sve ono ružno što se događalo novinarima, piscima i akademicima proteklih mjeseci, reagirali su prominentni turski intelektualci, među kojima je i jedan od najvećih književnika našeg doba, Orhan Pamuk, poslavši pismo Guardianu kako bi izrazili svoju osudu tog čina. “Turska je zatočila prominentnog novinara. Ujedinjeni smo u riječima da ova osveta mora prestati. Upućujemo poziv svim demokracijama u svijetu, kao i onima kojima je stalo do budućnosti Turske i regije, da se odupru osveti koju vlast provodi nad najsjajnijim misliocima i piscima koji ne dijele njihov pogled na svijet.”, stoji u njihovom pismu, koje u cijelosti možete pročitati ovdje.

Reagirala su i europska i međunarodna udruženja koja staju u obranu slobode izražavanja, kao što je i organizacija Article 19, iz koje nam je poslana izjava

Katie Morris, voditeljice programa za Europu i središnju Aziju:Optužbe protiv Ahmeta i Mehmeta Altana su apsurdne i neutemeljene. Pozivamo Turske vlasti da odmah oslobode braću te da obustave sudske procese koji se vode protiv pisaca, novinara i intelektualaca u Turskoj.

Osvrnuvši se na izvanredno stanje i zakon koji je na snazi nakon vojnog puča, a koji dopušta da pojedinci mogu biti držani u zatočeništvu i do 30 dana bez ikakve optužnice, dodala je:

Zabrinuti smo za to da vlast iskorištava izvanredno stanje kako bi ušutkala sve kritičke glasove u zemlji.

Kako se navodi u prosvjednom pismu objavljenom u Guardianu, Ahmet Altan procesuiran je više puta tijekom svoje karijere. Radi se o jednom od najvažnijih turskih pisaca, čiji su romani prevedeni i prodani u više milijuna primjeraka, a radio je i kao glavni urednik liberalnih dnevnih novina Taraf. Njegov brat, Mehmet Altan, profesor je na Istanbulskom sveučilištu te kolumnist koji se je u svojim brojnim knjigama zalagao za reizgradnju turskog identiteta, na temelju poštivanja ljudskih prava.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend