28. maj 2015.

Unapredite svoju digitalnu bezbednost

digitalna_bezbednost_cover_0Želite da zaštitite privatnost svoje komunikacije ili fajlove na vašim uređajima? Koji su nafefikasniji načini da ažurirate svoje programe? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete pronaći u vodiču Share Fondacije o digitalnoj bezbednosti

Vodič “Osnove digitalne bezbednosti” tehničkog tima Share Fondacije pruža detaljan uvid u alate i prakse koji vam mogu pomoći da se bolje zaštitite u digitalnom okruženju. Možete da saznate više o bezbednom pretraživanju Interneta, Tor mreži, odbrani od malicioznog softvera, enkripciji, jakim i kompleksnim šiframa koje se lako pamte, kao i drugim temama u vezi sa vašom “digitalnom senkom”. Pojmovi koji su ključni za razumevanje različitih aspekata digitalne bezbednosti su objašnjeni u vodiču, tako da i prosečni korisnici mogu veoma lako da primene korisne savete iz našeg vodiča.

Na digitalnu bezbednost najpre utiču tehnološki faktori, tj. tehnološka ranjivost sistema, softvera i hardvera koji ga čine. Kako bezbednost nije sama po sebi svojstvena digitalnim sistemima, neophodno je preduzeti odgovarajuće mere kako bi se obezbedila sigurnost. Ne treba da zaboravimo i navike korisnika, koje se teško menjaju, a mogu u velikoj meri da ugroze bezbednost ličnih podataka.

Vodič je besplatan za preuzimanje i dostupan pod Creative Commons licencom, što znači da ga slobodno možete menjati, prilagođavati i dopunjavati, uz navođenje SHARE Fondacije kao izvora i distribuciju novog dela sa istom licencom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend