27. maj 2015.

Kome i kako ide novac iz budžeta namenjen medijima?

razne novine 2Od 1. juna, jedini mogući način budžetskog finansiranja medija, biće kroz projekte. N1 istražuje koliko je Srbija spremna za to i šta smo naučili na poslednjem primeru konkursa Ministarstva kulture i informisanja?

Ko daje novac, kome i koliko? Na poslednjem konkursu Ministarstva kulture poznato je da novac dolazi iz budžeta, ime medija kome je dat i ime projekta za koji je dat. Ko su vlasnici tih medija i šta konkretno predstavlja projekat koji se finansira – ostalo je nepoznato. Ali, to čak i nije najveći problem, ističe predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

“Rad komisija je javan, konkursi se raspisuju, sredstva se dodeljuju, a mi nemamo ni podzakonska akta, niti praksu koja bi nas uverila kako se ta sredstva troše i da li su ona potrošena u skladu sa onim što stoji u projektu”, Vukašin Obradović

“Rad komisija je javan, konkursi se raspisuju, sredstva se dodeljuju, a mi nemamo ni podzakonska akta, niti praksu koja bi nas uverila kako se ta sredstva troše i da li su ona potrošena u skladu sa onim što stoji u projektu”, navodi on.

Da li je novac potrošen za ono za šta je namenjen trenutno niko ne mora da dokazuje. Tako je kada pare daje država Srbija. A, kako je kada daje Evropska unija? To vrlo dobro znaju u Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN).

“Kada se desi da dobijete novac, nakon toga apsolutno morate da vladate situacijom, da vladate finansijama, da sve ono što ste se obavezali zapravo i uradite, a da pritom svaki evro bude raspoređen onako kako je ugovorom dodeljeno”, kaže Tanja Maksić iz BIRN-a.

U Srbiji Ministarstvo kulture ne kontroliše šta se dalje dešava sa novcem koji je samo dodelilo za medijske projekte. Pojašnjenje na šta se konkretno odnose ti projekti ne objavljuju, ali poručuju da odgovor na to pitanje mogu da dobiju svi zainteresovani.

Opširnije u video prilogu Marije Antić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend