08. jun 2023.

Akademska javnost: Podržavamo zahteve građana i tražimo njihovo hitno ispunjenje

Nastavnici, istraživači i saradnici univerziteta i instituta u Srbiji, njih 429, potpislao je proglas kojim pružaju punu podršku zahtevima građanskih protesta i traže njihovo hitno ispunjenje.

Protest Srbija protiv nasilja (Foto: Danica Đokić / Cenzolovka)

„Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji sloboda medija. Srpski javni prostor zagađen je mržnjom i nasiljem i to prevashodno sa ‘nacionalnih frekvencija’ koje su javno dobro“, naovdi se u proglasu.

Već čitavu deceniju, kako se novodi, „Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost“.

„Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.“

Takože se ističe da „na vapaj građana koji traže da Srbija više ne bude takva zemlja, predstavnici vlasti su odgovorili uvredama, neistinama i sinhronizovanom hajkom na javne ličnosti iz sveta kulture koje su se usudile da iznesu sopstveno mišljenje“.

Kako se navodi posebno je „pogubno što te uvrede i neistine šire narodni poslanici s govornice u Narodnoj skupštini, što je još jedno tužno poglavlje institucionalnog urušavanja naše države“.

„Na poslednjem protestu su kolonu desetina hiljada građana u Beogradu predvodili naši studenti. Poziv univerzitetskih nastavnika i saradnika je, otuda, pokušaj da Srbiju izgradimo kao zemlju u kojoj će naši studenti videti svoju budućnost. To nije Srbija podanika, već Srbija slobodnih građana. To nije Srbija nasilja, već Srbija oslobođena straha. Najzad, to je Srbija u kojoj institucije nisu samo zgrade ispred kojih se građani okupljaju na protestima“, napisano na kraju proglasa.

Spisak potpisanih možete pročitati OVDE.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend