08. jun 2023.

Ćutanje institucija na preteće skandiranje huligana Brankici Stanković (VIDEO)

Na košarkaškoj utakmici Partizan - Cedevita Olimpija, sinoć su huligani sa tribina ponovo skandarali autorki Insajdera Brankici Stanković. Ista atmosfera, slične poruke kao i pre 14 godina, kada je Brankica Stanković dobila policijsku zaštitu. Tada je lutka na naduvavanje koja je trebalo da predstavlja urednicu Insajdera nabijena na ogradu, a huligani su skandirali "Otrovna si kao zmija - proći ćes k'o Ćuruvija" - novinar koji je, s leđa, ubijen sa 17 metaka.

Brankica Stanković je devet godina bila neprekidno pod policijskom zaštitom, nakon što je u serijalu „(Ne)moć države“ razotkrila kriminalne profile organizacija i pojedinaca koji se predstavljaju kao navijači i ukazala na nemoć države, odnosno činjenicu da brojne krivične prijave za teška dela protiv pojedinaca iz navijackih grupa nisu procisuirane godinama. U međuvremenu je skandiranje sa tribina utihnulo, ali samo do pokretanja Insajder televizije krajem 2021. godine. Nekoliko meseci kasnije, uvrede na račun Brankice Stanković ponovo su se čule na košarkaškoj utakmici ABA lige između Partizana i Budućnosti. Iako se taj događaj odigrao pred punom halom i bio prenošen na televiziji, počinioci do danas nisu identifikovani.

Ni danas na preteće skandiranje Brankici Stanković ne reaguju nadležne institucije, ali ni političari – ni oni iz vlasti, ni oni iz opozicije.

Košarkaški klub Partizan osudio je, kako se navodi u saopštenju, vređanje, ali ne konkretne poruke upućene Brankici Stanković već, kako su istakli, uvrede na osnovu klupske, političke, verske ili bilo koje druge pripadnosti. Upravu Partizana, sudeći po saopštenju, brine rasipanje energije.

„Rasipanje energije na vređanja rivala, vređanje zvaničnika rivala, vređanje članova porodice ili pak vređanje državnih zvaničnika i drugih učesnika u javnom životu, najmanje koristi onima zbog kojih se u dvorani okupljamo – igračima i trenerima“, navodi se u saopštenju Kluba.

Pretnje su, putem društvenih mreža osudile brojne kolege u više medija ali novinarska udruženja – UNS, NUNS, ANEM, kao i Fondacija „Slavko Ćuruvija“, koji traže od Tužilaštva da pokrene istragu i procesuira odgovorne.

„Da li je potrebno da se nešto desi Brankici Stanković da bi institucije reagovale? Novinarka je dugo meta huligana, zbog čega je godinama bila pod policijskom zaštitom. Hoće li je sada neko zaštititi“, upitala je fondacija Slavko Ćuruvija na svom Tviteru.

Pravni tim Insajder TV podneće nadležnim institucijama krivične prijave, te će insistirati na krivičnom procesuiranju odgovornih.

Izvor: Insajder

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend