08. jun 2019.

Antonijević: Nacrt medijske strategije neće dobiti zeleno svetlo u Briselu

Nacrt medijske strategije očigledno nije u skladu s preporukama iz ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije i zbog toga će nam iz Brisela taj dokument vratiti na doradu, izjavio je juče u Novom Sadu Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo i koordinator Radne grupe za Poglavlje 23 Nacionalnog konventa o EU.

On je novinarima uoči predstavljanja godišnjeg izveštaja EK o napretku Srbije rekao da će Nacrt medijske strategije, koji je Vlada Srbije nedavno uputila Evropskoj komisiji na ocenjivanje, zbog neusklađenosti s preporukama dobiti „žuto svetlo“, i da će nakon toga biti neophodna dorada kako bi taj dokument na kraju ipak dobio „zeleno svetlo“.

„Vlada Srbije očito voli taj ’semafor metod’, sa crvenim, žutim i zelenim svetlom“, rekao je Antonijević i ocenio da je ovogodišnji izveštaj EK oštriji u odnosu na prethodne, naročito u delovima koji se tiču slobode izražavanja i stanja u medijima.

U tom delu izveštaja ponavljaju se preporuke iz ranijih izveštaja, pored ostalih i da je potrebno obezbediti punu primenu medijskih zakona te ojačavanje nezavisnost REM-a, uz dodatak da je potrebno ojačati i njegov kapacitet za proaktivan rad.

Vlada Srbije, koja je u izveštaju pohvaljena za vođenje inkluzivnog i transparentnog procesa na izradi Medijske strategije, poslala je nekoliko nedelja ranije nacrt tog dokumenta koji se značajno razlikuje od verzije koju je utvrdila Radna grupa. Izbačeni su, tako, svi predlozi koji bi trebalo da u znatnoj meri eliminišu politički uticaj na rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i koji bi to telo učinili daleko agilnijim u nadzoru medija iz svoje nadležnosti, kao i predlozi koji se odnose na smanjenje uticaja na uređivačku politiku javnih medijskih servisa, odnosno medija čiji su osnivači saveti nacionalnih manjina.

Zbog brojnih korekcija nastalih tokom pakovanja Nacrta medijske strategije pobunila su se novinarska i medijska udruženja, koja su čak iznela sumnju u stvarne namere vlasti prilikom formiranja Radne grupe za izradu medijske strategije.

Vlada Srbije je nakon toga saopštila da je pogrešan utisak u javnosti da je završen posao s Medijskom strategijom, te da će nakon dobijenog mišljenja Evropske komisije tekst Medijske strategije ponovo biti predočen članovima Radne grupe i potom „pripremljen za usvajanje na sednici Vlade Srbije“.

Nije teško zamisliti situaciju da iz Brisela stignu sugestije za unošenje odredaba koje su se mahom nalazile u tekstu koji je sačinila Radna grupa, što naknadni manevar Vlade Srbije i ignorisanje preporuka iz izveštaja EK, koje se već godinama upućuju, čini zaista nejasnim.

Za razlike koje tekst upućen u Brisel ima u odnosu na verziju koju je utvrdila Radna grupa, šefica Tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević kaže da su nastale zbog pristiglih komentara i primedaba tokom javne rasprave o radnoj verziji strategije.

„U izradi Medijske strategije učestvovali su i predstavnici Saveta Evrope i Evropske unije, i oni sigurno ne bi podržali tekst ukoliko nije usklađen s direktivama EU. A to što postoje razlike između teksta koji je utvrdila Radna grupa i onog koji je sačinila Vlada, to je zbog velikog broja pristiglih komentara“, rekla je Tanja Miščević novinarima u Novom Sadu.

Kako je ranije saopštila Vlada Srbije, posle održane javne rasprave o Medijskoj strategiji razmotreno je više od 300 primedaba, od kojih se u Nacrtu našlo nešto više od 80.

Šefica Pregovaračkog tima navela je da ima puno poverenje u stručnjake Evropske komisije koji će oceniti Nacrt medijske strategije i istakla da će rešenja o nezavisnosti REM-a sigurno biti ispravljena, budući da je nezavisnost regulatornih tela jedan od standarda Evropske unije.

 

 

1 komentar za: “Antonijević: Nacrt medijske strategije neće dobiti zeleno svetlo u Briselu

 1. Robert

  Pa rezim u srbiji ne odgovara ni 5 posto evropskoj uniji.
  Rezim je u srbiji okrenut aziji -rusima itd, oni misle da mogu da opstanu na vlast sa tim metodama.
  Ili ce da se opamete, ili ce srbiju da uniste, rasparcace je na jos delova, i kraj.
  U srbiji vladaju diktatori.

  08. јун 2019. at 09:51

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend