01. jun 2019.

Odgovor iz kabineta premijerke na pismo UNS-a: Od 300 primedbi usvojeno 80

Generalni sekretarijat Vlade Srbije je, posle održane javne rasprave o Medijskoj startegiji, razmotrio više od 300 primedbi, od kojih je prihvaćeno nešto više od 80, navodi se u odgovoru kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić na pismo Udruženja novinara Srbije u kojem se izražava nezadovoljstvo zbog izmena u tekstu nacrta.

„Očekujemo da uskoro dobijemo mišljenje Evropske komisije. Nakon toga, dokument će ponovo biti predočen članovima radne grupe i pripremljen za usvajanje na sednici Vlade Srbije“, piše u odgovoru koji prenosi UNS.

Dodaje se da će ceo postupak donošenja Medijske strategije biti u potpunosti inkluzivan kao što je to od prvog trenutka.

U odgovoru se naglašava da se u javnosti stvara utisak da je tekst Medijske strategije konačan, što nije tačno i podseća da je Vlada nacrt uputila ranije ovog meseca Evropskoj komisiji na mišljenje, o čemu je Ana Brnabić informisala članove Radne grupe zadužene za izradu tog dokumenta na sastanku 17. maja.

Prema oceni Vlade, Medijska strategija je dokument koji je javnost sa razlogom nestrpljivo očekivala i njenoj izradi je pristupljeno temeljno i odgovorno, uzimajući u obzir sve postojeće, ali i neke potencijalne probleme koji bi se po njenom usvajanju mogli pojaviti.

Proces usvajanja Medijske strategije bio je, kako je navedeno, inkluzivan i transparentan, što je potvrđeno i u nedavno objavljenom godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku.

Javna rasprava je organizovana sa ciljem da građani i institucije koji nisu učestvovali u postupku izrade radne verzije dokumenta mogu da daju svoje primedbe i sugestije, i na taj način ovaj dokument učine obuhvatnijim, ukazuje se u odgovoru i dodaje da je to prvi dokument na čijem se radu postupilo na taj način uz potpuni uvid javnosti.

„Vlada očekuje da će nakon usvajanja konačnog dokumenta biti stvoreni uslovi da se medijska scena učini boljom, kako bi se nivo informisanja građana i položaja novinara dodatno unapredio.

Nakon usvajanja strateškog dokumenta nas tek čeka težak i odgovoran rad i na izmeni postojeće zakonske

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend