21. okt 2020.

Ana Brnabić: Akcioni plan za Medijsku strategiju u prvih 100 dana rada nove Vlade Srbije (VIDEO)

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izjavila je da akcioni plan za Medijsku strategiju „mora biti usvojen u prvih 100 dana rada nove vlade“

Gostujući sinoć u emisiji „Upitnik“ na RTS-u, Ana Brnabić je na pitanje da li postoji problem u primeni Medijske strategije, na čiji izostanak je ukazano u poslednjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji, odgovorila da je problem zapravo u tome što „zbog objektivnih okolnosti“ još uvek nije usvojen akcioni plan, ali da je njegovo usvajanje jedan od prioriteta vlade koju će predvoditi.

„Ono što mora da se uradi u prvih 100 dana rada vlade jeste usvajanje akcionog plana i početak implementacije Medijske strategije“, navela je dosadašnja predsednica Vlade Srbije, na čijoj je sednici 30. januara ove godine usvojen tekst Medijske strategije za period 2020–2025. godine.

Po usvajanju tog dokumenta bilo je najavljeno da će prateći akcioni plan biti usvojen do 16. maja. Ana Brnabić sinoć na RTS-u nije želela da precizira koje su objektivne okolnosti sprečile njenu vladu da do sada usvoji akcioni plan, ali je član Radne grupe za izradu akcionog plana, advokat Veljko Milić ranije za Cenzolovku naveo da je zapelo kod izjašnjavanja ministarstava o samom nacrtu teksta.

Rok od tri meseca za izradu akcionog plana, dodao je, postavila je Radna grupa – koja se sastoji od predstavnika novinarskih udruženja, sindikata, medijskih eksperata, države (ovim poslednjim prigovaralo se da sastancima i ne prisustvuju) – i oni su svoj deo posla uradili.

„Postupak je takav da tekst ide na usaglašavanje resornim ministarstvima i tu nismo naišli na tako brzu reakciju“, objasnio je Milić koji je i stručnjak za medijsko pravo.

„Pojedinim ministarstvima trebalo je mnogo vremena da se izjasne. Neka su to učinila doslovno tek pre neki dan, a neka se uopšte nisu oglasila. Imali smo jednu veliku pauzu, s njihove strane, jer je Vlada u tehničkom mandatu. Dakle, izrada akcionog plana jeste pri kraju, ali u ovom trenutku nije moguće proceniti u kom periodu bi on mogao biti usvojen.“

Mandatarka Ana Brnabić sinoć je navela da je ponosna što su u procesu izrade nove Medijske strategije učestvovala sva relevantna novinarska i medijska udruženja, koja su imala polovinu mesta u Radnoj grupi, „za razliku od prethodne Medijske strategije kada su imali samo jedno mesto“. Nije bilo lako, istakla je, ali se uz podršku OEBS-a, Delegacije EU u Srbiji, Fondacije Konrad Adenauer i Ambasade Norveške došlo do kvalitetnog dokumenta.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran medij Cenzolovka.rs i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend