30. maj 2019.

UNS Ani Brnabić: Neprijatno smo iznenađeni izmenama medijske strategije

Udruženje novinara Srbije (UNS) poslalo je danas pismo premijerki Ani Brnabić u kojem izražava neprijatno iznenađenje činjenicom da je strateški dokument-Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja pretrpeo značajne izmene, a da o tome Radna grupa za njegovu izradu nije informisana.

U pismu se Brnabić podseća da je članovima Radne grupe obećala da će biti upoznati sa eventualnim izmenama u ovom dokumentu pre nego što bude zvanično objavljen.

„Nažalost, Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja juče je objavljen sa izmenama koje u značajnom meri dovode u pitanje opredeljenja iz strateškog dokumenta koji je uradila Radna grupa“, navodi se u pismu UNS-a Brnabić.

UNS je u pismu Brnabić kao jedan od primera izmene u dokumentu naveo da se umesto Saveta za štampu pominje „samoregulatorno telo“, iako Savet za štampu postoji već deset godina i afirmisan je kao istitucija koja prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije u štampanim i onlajn medijima i rešava žalbe pojedinaca i institucija na sadržaje štampanih medija.

„Zato tražimo da pre nego što Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja bude usvojen na Vladi omogućite da se Radna grupa za njenu izradu izjasni o promenama na dokumentu u skladu sa dogovorom i obećanjem koje ste joj dali“, stoji u pismu.

U pismu je od Brnabić traženo da obavesti UNS i koje vladino telo je bilo zaduženo za analizu dokumenta koje je izradila Radna grupa, kao i za usvajanje predloga koji su proizašli iz javne rasprave o Nacrtu strategije razvoja sistema javnog informisanja.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend