14. nov 2019.

Antonijević: Postoji pomak u medijskim slobodama, ali to nije dovoljno (VIDEO)

Milan Antonijević, izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo, gostujući u Novom danu izjavio je da postoje pojedini pomaci u medijskim slobodama u Srbiji, i dodao da to nije dovoljno, kao i da "mora da se uđe dublje u tu problematiku". On je kao primer poboljšanja naveo gostovanja opozicionih političara u pojedinim medijima.

Antonijević ocenjuje da nova runda razgovora vlasti i opozicije može doneti dalje pomake.

„Ako pogledate kako izgleda dokument koji je izradio Evropski parlament u kome se jasno govori šta je sve ispunjeno od onoga što je preuzeto nakon razgovora na FPN-u, dosta toga je u ‘crvenoj’ zoni i mislim da je ta poruka dovoljna jaka da pokaže šta je sve potrebno uraditi, koji se zakoni u ovom trenutku menjaju, kako izgleda javna rasprava i koliko tu ima mogućnost za popravljanja onoga što je na stolu“, kaže Antonijević.

Na pitanje da li je vladi potreban taj dokument da bi predstavnici vlasti znali šta je u „crvenom“, Antonijević odgovara da je svakako dobro da se to vidi. On ocenjuje da će predstojeći razgovor biti dosta otvoren i izražava nadu da će sve političke stranke u tome učestvovati, kao i predstavnik Saveza za Srbiju.

„Dijalog je otvoren i ono što se nudi je iskorak Evropskog parlamenta i to se mora verifikovati i poštovati. Mi ćemo biti na početku svakih od ovih tematskih sesija da damo ocenu i procenu onoga što je urađeno i šta sve može da se još promeni“, kazao je Antonijević.

Komentarišući činjenicu da mnoge stranke koje su u opoziciji neće biti za pregovaračkim stolom sa predstavnicima Srpske napredne stranke, on navodi da je svaki dijalog dobar i da „ako imate pruženu ruku za nešto što bi smanjilo pritisak na građane tokom biračkog procesa, to je nešto što morate poštovati“.

„Ovo je još jedna runda pregovora, i taj dijalog se mora dešavati u Srbiji, pred građanima, da oni vide da im se bez pritisaka omogućava da izađu na izbore i glasaju. da se ne zloupotrebljavaju javne finansije, preduzeća i rukovodeće pozicije“, rekao je Antonijević.

Što se tiče iskrenosti vlasti u ovim pregovorima, on kaže da će misliti da je iskrena tek kada dokument o pregovorima bude „u zelenom, eventualno nešto u žutom“, ali ne što se tiče medija, pritisaka na birače i zloupotreba javnih finansija. To su pitanja koja se moraju rešiti.

„Ima i vremena i prostora da se pokaže ta primena. Po samom zakonu, izbori mogu da se organizuju krajem marta, ali zakon dopušta i malo duži rok, tako da je 3. maj poslednji rok kada se mogu organizovati parlamentarni izbori“, objašnjava Antonijević.

On ocenjuje da ima određenih pomaka u poboljšanju medijske scene.

„Ima određenih gostovanja ljudi iz opozicije, ali to nije nikako dovoljno. Mora da se uđe dublje u problematiku, da postoji zastupljenost svih političkih stranaka. Da se na osnovu jačine stranaka pravi određena uređivačka politika. Mi još uvek nemamo dijalog sa RTS-om iako je on predviđen u jednoj od tačaka o kojoj smo se dogovorili na FPN-u. Razgovaramo sa direktorom, kao i sa glavnim i odgovornim urednikom o načinu na koji će se organizovati ovaj dijalog“, napominje Antonijević.

Na primedbu da se na RTS-u već devet dana ne može nači ništa o aferi „Krušik“i pominjanja atentata na predsednika Vučića ispred te medijske kuće, Antonijević ponavlja da su to teme o kojima će se razgovarati na predstojećoj rundi dijaloga vlasti i opozicije.

Antonijević ne veruje da se izbori mogu odložiti na nekoliko meseci, kao što to predlažu neke opozicione partije, jer ne postoje zakonski uslovi za to.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend