11. okt 2018.

Bez slobodnih medija nema nezavisnog sudstva

Sloboda medija i bezbednost novinara moralna su i demokratska obaveza našeg društva, izjavio je predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević tokom diskusije o odnosu sudova i medija održane u utorak na Godišnjem savetovanju sudija u Vrnjačkoj Banji.

Foto: Cenzolovka

Milojević je kazao da novinari imaju puno pravo da komentarišu sudske odluke i da je potrebno da sudije i novinari češće razgovaraju kako bi bolje razumeli jedni druge. Ovakva diskusija organizovana je prvi put tokom „Sudijskih dana“, godišnjeg skupa svih srpskih sudija, a jedan od organizatora bila je i Pištaljka.

Jedna od tema bilo je i kršenje pretpostavke nevinosti, pošto je Advokatska komora Beograda koju predvodi Jugoslav Tintor nedavno pokrenula nedavno inicijativu da se funkcioneri koji prekrše pretpostavku nevinosti i novinari koji takve njihove izjave prenesu novčano i zatvorski kazne.

Sudija Vrhovnog suda Radmila Dragičević Dičić rekla je da je ona protiv toga da novinari krivično odgovaraju za kršenje pretpostavke nevinosti. „Pretpostavka nevinosti garantovana je Ustavom i međunarodnim pravom tako da je moj stav da to ne treba posebno uređivati, a adresat u ovom slučaju nisu mediji već izvršna vlast – problem je kada nosioci te vlasti krše prezumpciju nevinosti“, rekla je Dičić.

Jedan od učesnika panela, glavni urednik Pištaljke Vladimir Radomirović, istakao je primer kršenja pretpostavke nevinosti od strane šabačkih funkcionera Srpske napredne stranke u slučaju sudije iz Šapca Biljane Mraović. Nju su ti zvaničnici napali i optužili da je korumpirana zbog prvostepene presude kojom je gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića oslobodila optužbi da je nenamenski trošio budžetski novac. Radomirović je naveo da je Pištaljka stala u zaštitu časne sudije Mraović, kao i pre osam godina, kada nije bila reizabrana za sudiju iako je upozoravala na korupciju u šabačkom sudu.

Sudija Dragičević Dičić je dodala da ona ceni to što Pištaljka radi i da je dobro što je ova organizacija stala u zaštitu sudije Biljane Mraović.

Veran Matić, čije su izjave o sumnjivim događanjima u sudskom procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije navele Advokatsku komoru Beograda da pokrene spornu inicijativu o kažnjavanju novinara, rekao je da bez medija nema kontrole sudske vlasti. „Nisam primetio da su se sudije oglašavale kada su predstavnici izvršne vlasti kršile pretpostavku nevinosti“, rekao je Matić.

On je još jednom ukazao na nerešene slučajeve ubistva i otmice novinara u Srbiji.

Odgovarajući na pitanja novinara, sudija Radmila Dradičević Dičić se osvrnula na navode Verana Matića i rekla da nije sud kriv što se do sada nije sudilo ubicama novinara.

Na panelu je govorila i novinarka Insajdera Senka Vlatković Odavić koja je podsetila da su sudije imale punu podršku medija u vreme nakon ubistva Zorana Đinđića. Navela je da kada Veran Matić komentariše i kritikuje dužinu i način na koji se sprovodi proces za ubistvo Slavka Ćuruvije, da to ima veze samo sa zdravim razumom.

Advokatima i sudijama se obratila i novinarka Politike Aleksandra Petrović koja je istakla da novinari ne smeju da budu kolateralna šteta kada prenose izjave funkcionera. Rekla je i da informacije koje u toku istrage procure u medije ne dolaze iz suda i tužilaštva, nego od onih kojima je u interesu da te informacije plasiraju određenim medijima.

Na skupu u Vrnjačkoj Banji se govorilo i o potrebi da sudije i mediji bliže i čvršće sarađuju jer, kako je rekla sudija Ivana Ramić, mediji i sud treba da imaju isti cilj kada je reč o izveštavanju o sudkim procesima.

Predsednik Vrhovnog suda Dragomir Milojević je rekao da je izrađena nova komunikaciona strategija kojom treba da se poboljša saradnja medija i sudskih organa te da su predsednici sudova odgovorni što rad sudova nije dobro praćen u javnosti. Bivši predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Branko Hrvatin, koji je sada angažovan na izradi komunikacione strategije, kazao je da bez slobodnih medija nema ni nezavisnog sudstva, dok je američki tužilac i stalni predstavnik Ministarstva pravde SAD Amit Kabravala dao konkretne predloge kako da se unapredi saradnja sudova i medija.

Vladimir Radomirović je govoreći u ime Udruženja novinara Srbije pozvao nosioce sudske vlasti na sastanak sa predstavnicima medija kako bi se njihova međusobna saradnja unapredila.

Skup u Vrnjačkoj Banji pomogli su Misija OEBS-a u Srbiji i kancelarija Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

1 komentar za: “Bez slobodnih medija nema nezavisnog sudstva

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend