03. maj 2022.

BIRODI od novog saziva Skupštine Srbije traži ‘zakon protiv botova’

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ocenio je danas, na Svetski dan slobode medija, da je "neuspešna medijska trasformacija od Srbije napravila 'botovsko društvo' " i najavio da će od novog saziva Skupštine tražiti usvajanje "Antibot zakona".

U saopštenju BIRODI kaže da su „stubovi botovskog društva“ mediji, jer je zbog nepostupanja REM-a i niskog uticaja strukovnih udruženja na primenu Kodeksa novinara, „botovsko ponašanje postalo legitimno i legalno“.

Dodaje se da su „botovi“ osobe koje s položaja javnih funkcionera, političara, analitičara, novinara ili građanina u medijima ili na socijalnim mrežama promovišu sebe ili nekog drugog, ili pak etiketiraju, vređaju ili ismevaju nečija dostignuća.

„Neretko ovakvo ponašanje prelazi u otvorene i nesankcionisane napade kojima se vrši lična i profesionalna diskvalifikacija aktera kako bi se od njega napravila legitimna meta medijskog i fizičkog progona s ciljem da mu se uskrate prava koja garantuju slobodan i udoban život“, konstatovao je BIRODI.

BIRODI je najavio da će zato posle konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije, nadležnom odboru dostaviti „Nacrt antibot zakona“ koji je rezultat desetogišnjeg monitoringa medija, a cilj je da se spreči „dalje opstajanje i rast botovskog društva u Srbiji“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend