03. maj 2022.

Gluščević: Pretnje novinarima bez epiloga, a pretnje Vučiću rešene za par sati

Predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine Slađana Gluščević rekla je u intervjuu za N1 da se dan slobode medija u Srbiji dočekuje sa istim problemima, ali ovaj put kompleksnijim. Prema njenim rečima, novinari su i dalje na meti uvreda, pretnji i napada, a od nadležnih stižu odgovori da je te slučajeve teško rešiti jer pretnje stižu sa lažnih naloga na društvenim mrežama. Gluščević podseća da to nije slučaj kada se preti najvišim državnim funkcionerima i napominje da je konstantno nečinjenje države u stvari smišljena aktivnost.

Snimak ekrana, N1

Govoreći o napadima na novinare u Vojvodini, predsednica NDNV u intervjuu za N1 kaže da takvi slučajevi ostaju bez epiloga, a od nadležnih stižu odgovori da je teško utvrditi ko stoji iza pretnji jer one najčešće stižu sa lažnih profila na društvenim mrežama. Gluščević podseća da to nije slučaj kada su u pitanju pretnje najvišim državnim funkcionerima ili predsedniku država, jer se takvi slučajevi rešavaju u roku od nekoliko sati.

Ona je rekla da su problemi koje su prepoznala međunarodna udruženja u svojim izveštajima, isti oni koje na terenu prepoznaju novinarska udurženja.

„Relevatna udruženja konstantno alarmiraju i pozivaju nadležne da ozbiljno shvate problem. Ugrožavanje medijskih sloboda je ugrožavanje osnovnih ljudskih prava svih nas građana. Na naše konstantno alarmiranje kao odgovor imamo konstantno ignorisanje države, nečinjenje. To je vrlo dobro smišljena aktivnost kao deo sistemski uspostavljenog mehanizma koji ne deluje nikako drugačije nego u cilju još većeg stropoštavanja i urušavanja medija“, kazala je Gluščević.

Prema njenim rečima, jedan nivo tog mehanizma je zatvaranje očiju pred napadima na novinare. Drugi nivo je stalno targertiranje i blaćenje medija koji profesionalno objavljaju svoj posao. Treći nivo je ekonomsko urušavanje medija.

Ceo intervju možete pogledati ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend