03. maj 2022.

Svjetski dan slobode medija 3. svibnja – počast novinarima ubijenim u Ukrajini: I novinarska gromoglasna šutnja daleko se čuje

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja odali su  okupljanjem pred zgradom Novinarskog doma počast novinarima ubijenima u ratu u Ukrajini, ali i svim novinarima i novinarkama čija je sloboda rada ugrožena. Čelnici HND-a predsjednik Hrvoje Zovko i potpredsjednici Branko Mijić i Goran Gazdek te predsjednica SNH Maja Sever zajedno sa još desetak kolega u spomen na poginule novinarke i novinare u Ukrajini držali su njihove fotografije. 

U javnoj akciji pet minuta do podne, koja je održana ispred Novinarskog doma, točnije ispred spomen-ploča novinarima ubijenima u antifašističkoj borbi i Domovinskom ratu, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever pročitala je izvatke iz Deklaracije za Ukrajinu iz Perugie u kojoj između ostalog stoji kako je ruska invazija na Ukrajinu još  jednom naglasila suštinsku ulogu neovisnog, etičnog novinarstva, koje informira građane i pomaže im u donošenju životno važnih odluka te koje poziva moćnike na odgovornost.

-Kao moćan protuotrov za dezinformacije i propagandu, koje su karakteristike hibridnog rata, i kao stup demokracije o kojem ovise druge slobode i prava, novinarstvo u Ukrajini podvrgnuto je stravičnom udaru. Ciljanje novinara, njihovo mučenje i ubijanje odvratno je i mora se zaustaviti. Odgovorni moraju biti privedeni pravdi prema nacionalnim i međunarodnim zakonima. Online-napadi na novinarske organizacije i novinare također moraju prestati. Najoštrije osuđujemo ruske napade na slobodu medija i slobodu govora u Ukrajini.  Da bi mogli slobodno izvještavati, ključna je sigurnost i zaštita svih novinara kako bi se osiguralo da svijet razumije stvarnost i činjenice aktualnog rata, uključujući njegove humanitarne posljedice. Solidarni smo sa svim novinarima i neovisnim medijima koji prate rusku agresiju na Ukrajinu. Što je veća prijetnja životima i mogućnostima ukrajinskih novinara da rade svoj posao, to će veći biti naši napori da im damo podršku. Financiranje, zaštitna oprema, smještaj, obuka, radni prostor u stranim gradovima i psihosocijalna podrška – učinit ćemo sve što možemo kako bismo podržali naše ukrajinske kolege da nastave izvještavati, navodi se između ostalog u deklaraciji u kojoj se ponajprije zahtijeva da odmah prestanu mučenja i ubijanja novinara u Ukrajini. Deklaraciju su uz Europsku federaciju novinara i još 149 organizacija potpisali i HND SNH.

Potpredsjednik HND-a Branko Mijić je u svom obraćanju kazao kako i kad novinari gromoglasno šute njihov glas se čuje. – I svaka naša žrtva je korak bliže onom danu koji u svakom kutu ovog svijeta mora biti dan slobode, a ne pogibija medija. I zato danas ne slavimo dok kolege i prijatelji ginu i skapavaju u tamnicama, danas smo ovdje samo s jednom porukom: Nećemo odustati, istina je na našoj strani. Borba se nastavlja, poručio je Mijić.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend