10. jul 2023.

BIRODI i Građanski preokret: Hitno raspustiti i sankcionisati fabriku botova

Nakon objave informacije u vidu spiska o osobama koje su organizovani botovi Srpske napredne stranke, Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Građanski preokret pozivali su SNS da rasformira svoju fabriku botova.

Foto: pixabay

Oni su pozvali Vladu Republike Srbije, Službenički savet Vlade Republike Srbije, nadležna ministarstva, javna preduzeća i ustanove i lokalne samouprave da izvše internu kotrolu i obaveste javnost o postojanju osoba koje su na spisku botova SNS-a i preduzetim merama.

Kako bi se onemogućile dosadašnje prakse i sprečili budući pokušaji organizovanog botovanja, kao preduslov za razvoj modernog, građanskog, demokratskog društva u Srbiji, oni su zatražili od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da započne rad na izradi Antibot zakona.

Sem toga, pozvali su Državnu revizorsku instituciju, internu reviziju i nadležne budžetske inspekcije da naprave kontrole dobijanja i realizacije ugovora između organa vlasti i osoba koje se nalaze na spisku botova Sprske napredne stranke.

Takođe, pozivaju Republičko javno tužilaštvo da po službenoj dužnosti odredi nadležno tužilastvo koje bi utvrdilo potencijalnu krivičnu odgovornost organizatora i botova SNS-a; a posebno da li je u pitanju zločinačko udruživanje i da li su sa bot naloga vršena krivična dela ugrožavanja sigurnosti.

Na spisku institucija čije dalje postupanje po ovoj inicijativi će pratiti nalaze se i Zaštitnik građana, Agencija za sprečavanje korupcije i Poverenica za ravnopravnost, jer od njih, kako su naveli, očekuju da „u skladu sa svojim nadležnostima naprave izveštaje s preporukama, uključujući pokretanje postupaka iz svojih nadležnosti“.

Kako su saopštili, fabrika botova SNS-a je forma udruženog delovanja osoba iz SNS-a (organizatora) i osoba koje su realizatori, a među kojima ima i javnih funkcionera, javnih službenika i članova SNS-a, koja je svojim funkcionisanjem sprečavala pravo građana garantovano Ustavom Republike Srbije, član 46 koje jemči slobodu mišljenja i izražavanja, kao i slobodu da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje.

„Ovaj član Ustava je deo Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Evropske konvencije o ljudskim pravima. Prema raspoloživim podacima, da bi se ovo ostvarilo, botovano je za vreme radnog vremena, a pojedinci, žrtve botovanja, bili su predmet kleveta, uvreda i pretnji“, navodi se u inicijativi koju su pokrenuli BIRODi i Građanski preokret.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend