27. apr 2021.

Borel: EU od Srbije očekuje rezultate u vladavini prava i slobodi medija

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel je danas nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem u Briselu ocenio da pristupni pregovori treba da budu dinamičniji i da od Srbije očekuje rezultate u oblastima vladavine prava i slobodi medija.

„U pristupnim pregovorima moramo biti dinamičniji, ali to može da se desi samo ukoliko ima više napretka u reformama i primeni istih. Naglasio sam predsedniku Vučiću da Evropska unija očekuje da Srbija ispuni rezultate naročito kada je reč o vladavini prava i slobodi medija“, rekao je Borel.

Istakao je i da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU.

Borel je rekao da je Evropska unija „u potpunosti posvećena perspektivi za ceo Zapadni Balkan i Srbiji kao jezgru tog regiona“.

Dodao je da ceni Vučićevu posvećenost dijalogu sa Prištinom.

„Ohrabrio sam predsednika Vučića da nastavi na ovom putu kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Moramo da vidimo kako će se proces nastaviti bez kašnjenja uprkos svim poteškoćama za koje znamo da su i dalje pristutne“, dodao je.

Razgovarali su i o železničkom koridoru ka Severnoj Makedoniji, a Borel je istakao da je EU spremna da tu investiciju podrži.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend