27. apr 2021.

Tribina NDNV: Budućnost novinarstva u regionu je u samoorganizovanju

Jedina konstanta u našem novinarstvu su bezbednjaci kojih ima u svim velikim redakcijama i koji opstaju uz svaku vlast, ocenila je novinarka Ana Lalić na onlajn tribini Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) “Novinari na brisanom prostoru“, posvećenoj položaju novinara u Srbiji i eks jugoslovenskom prostoru, njihovoj borbi sa lažnim vestima, dominatnim nacionalističkim matricama i govorom mržnje.

Snimak ekrana (foto: autonomija.info)

Ana Lalić, koja je i laureatkinja ovogodišnje novinarske nagrade NDNV za najbolju novinarku/novinara, istakla je da je zato solidarnost među novinarskim i medijskim profesionalcima koji su izloženi različitim pritiscima nešto što bi moralo da se podrazumeva.

Ona je dodala da je ta solidarnost iskazana na nedavnom protestu podrške novosadskom novinaru Dašku Milinoviću koji je bio fizički napadnut zbog antifašističkih stavova. Međutim, smatra da nije smeo da se dozvoli fašistički skup koji je održan istog dana kao svojevrsni kontramiting.

Grupacije neofašista nikad ne bi smele da budu na ulici a kamoli da prave javne skupove i da im se to dozvoli. To nisu slučajne grupe klinaca koje ne znaju šta će sa sobom, pa onda slave Nedića po ulici i pozivaju na mržnju prema autonomašima, ili žrtve racije proglašavju komunističkim žrtvama… Oni imaju vođe, dobro su organizovane i finasirane. Te grupe su letos palile Gradsku kuću u Novom Sadu, dok je policaja sve samo gledala. To je nedopustivo”, navela je Ana Lalić.

Upozorila je i na pogubnost nacionalističkih aspiracija političara iz Srbije, i iz vlasti i iz opozcije, prema zemljama u okruženju, pre svega kad su u pitanju Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Mi stalno živimo u predratnom, ratnom ili posleratnom miljeu, takva nam je i politička retorika. Srbija nema šta da se petlja u uređenje bilo koje druge države. U srpskim medijiam vladala je poptuna pomama nakon promene vlasti u Banjaluci i Crnoj Gori. Iako je potrebno dva klika da se vidi o čemu se tu radi. Nadam se da ćemo postati oprezniji zbog tih podmetanja o umivenim četnicima. Ne možeš biti malo četnik, ili malo ustaša, ili malo fašista. Ili jesi, ili si normalno biće”, poručila je Ana Lalić.

Ona je upozorila da je nacionalisitčka matrica dovela i do urušavanja Vojvodine u svim mogućim aspektima, te da su sad desničasrki narativi najprisutniji upravo u ovoj pokrajini.

“Mislim da svi svedočimo narušavanju ne samo vojvođanskih vrednosti, već civilizacijskih dostignuća. Narušavanje dolazi sa svih strana, i kad je u pitanju arhitektura i i kad je u pitanju ekologija… I to urušavanje Vojvodine traje već jako dugo, ali krivi smo i mi jer to dozvoljavamo”, kazala je Ana Lalić.

Dobitnik Regionalne nagrada NDNV-a „Mirko Đorđević“ za najboljeg novinara/novinarku na eksjugoslovenskom prostoru Dragan Bursać istakao je na tribini NDNV-a da ozbiljne države čuvaju novinare i od same države, odnosno sistema, dok je u ovom region “sistem upregnut da vas uništi”.

“Budućnost novinarstva u regionu zato je samo u našem samoorganizovanju. Nemamo mi nikoga iza sebe”, istakao je on.

On je ocenio da snishodljivost političara iz Banjaluke prema predsedniku Srbije liči na takmičenje u “rektalnom alpinizmu”, koje iako izgleda tragikomično, zapravo je slika tragedije naših društava.

A to su društva u kojem, kako je naveo, dominiraju “ljubitelji i čuvari porodičnih i tradicionalnih vrednosti, koji su svi po pravilu desničari i ksenofobi, oni koji prave narodne patrole protiv migranata i podržavaju ratne zločince”.

“I sve to rade pod patronatom države, za koju odrađuju prljavi posao”, kazao je on, dodajući da to pokazuje i primer napada na novinara Daška Milinovića i fašistički kontramiting u Novom Sadu.

“Želim da verujem da je Vojvodina duboko antifašsitička, ali to što se dešava u dogmama srpskog sveta jeste unormljavanje nenormalnog, a te desničarske grupe koje se pojavljuju na ulicama samo su izvođači radova. Njihov cilj je da Vojvodina postane srBska. Oni nisu huligani, oni su fašisti. I ukoliko mediji i novinari, antifašisti, ukoliko mi ne stanemo u odbranu antifašizma, Vojvodina će biti reč koja više ne znači ništa”, istakao je Bursać.

Dobitnik Nagrade NDNV za istraživačko i analitičko novinarstvo Igor Išpanović poručio je da se novinari za slobodu medija moraju boriti svakodnevnim delovanjem.

“Napad na novinara Daška Milinovića bio je očigledan čin mržnje, što je veoma zastrašujuće”, kazao je on.

Išpanović je dodao da su migranti, koji su često tema njegovih tekstova, takođe često izloženi napadima iz mržnje od strane različitih desničarskih grupa.

“Uglavnom iza tih napada stoje ljudi koji su razočarani i besni na državu i institucije”, ocenio je on.

Novinarka Aleksandra Živković Bučko, koja je dobila Nagradu NDNV-a za izveštavanje na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini, ukazala je da se novinari manjinskih redakcija svakodnevno suočavaju s pritiscima, od onih koji dolaze sa politčkih adresa do onih iz sopstvenih nacionlanih saveta.

Istakla je, međutim, da je najopasniji trend za novinarstvo u tim redakcijama autocenzura kojoj podležu brojni novinari.

“Autocenzura je možda i najrasprostranjeniji problem u manjinskim redakcijama. I to je ono što najviše zabrinjava jer je u pitanju nepostojanje svesti kod tih novinara da svoj posao treba da rade profesionalno”, ukazala je ona.

Tribina, koju je vodio novinar Darko Šper, emitovana je na Fejsbuk stranici Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend