18. jan 2017.

Brajović: Informisanje na manjinskim jezicima

Srbija je država koja neguje visoke standarde kada je u pitanju položaj nacionalnih manjina, koja se tim standardima ne hvali, već ih istinski neguje, kao temeljne vrednosti multikulturalnog i tolerantnog društva, izjavio je danas državni sekretar za informisanje i medije Nino Brajović.

Brajović je istakao da pravo na informisanje na jezicima nacionalnih manjina, pravo na obrazovanje na svim nivoima na maternjem jeziku, kao i pravo na javnu upotrebu maternjeg jezika, nisu bili dovedeni u pitanje ni u najtežim vremenima kroz koje su, posebno u bliskoj prošlosti, prolazili srpski narod i država.

„Prethodne godine, a taj trend će biti nastavljen i u 2017., za medije koji informišu na jezicima nacionalnih manjina iz republičkog budžeta i budžeta AP Vojvodine izdvojeno je više sredstava nego za sve ostale medije, ne računajući budžetska izdvajanja za javne servise“, rekao je Brajović.

On je, na seminaru „Pravo na informisanje osoba koje pripadaju manjinama“, precizirao da je manjinskim medijima pripalo oko 305.000.000 dinara, a svim ostalim medijima 215.000.000 dinara.

Kao posebno vrednu, Brajović je pomenuo činjenicu da Radiotelevizija Vojvodine proizvodi i emituje programe na 13 jezika, po čemu je ovaj javni servis sigurno među jedinstvenim u svetu.

Prema njegovim rečima, u 2016. godini je 50, od 166 opština i gradova, ne računajući teritoriju AP Kosova i Metohije, izdvojilo novčana sredstva za konkurse za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja na manjinskim jezicima.

Brajović je najavio da će Ministarstvo kulture i informisanja predložiti izmene Zakona o javnom informisanju i medijima, kako bi lokalne samouprave bile obavezne da raspisuju konkurse i izdvajaju više novca za projektno sufinansiranje svih, pa i manjinskih i višejezičnih lokalnih medija.

Kako je objasnio, u praksi se dešava da određeni broj lokalnih samouprava izdvaja malo ili nimalo novca za informisanje.

Seminar je u Beogradu organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja, u saradnji sa Evropskom komisijom.

Cilj seminara je ispunjavanje aktivnosti iz Akcionog plana za Pregovaračko poglavlje 23, kao i Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

Pored Brajovića, na seminaru učestvuju eksperti koje je angažovala Evropska komisija, predstavnici Saveta Evrope, OEBS i renomiranih evropskih univerziteta.

Kako je saopšteno, oni će predstaviti međunarodni regulatorni okvir, kao i primere najbolje prakse iz oblasti prava na informisanje osoba koje pripadaju manjinama.

Za učešće na seminaru pijavilo se više od 50 predstavnika državnih organa, regulatornih i samoregulatornih tela, medijskih i novinarskih udruženja, nacionalnih saveta nacionalnih manjina i međunarodnih organizacija.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend